15 заболявания може да лекувате с този удивителен зеленчук

0
370
Цвекло
Цвекло. Снимка: Pixabay

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, който е бил ценен от древните цивилизации и до днес остава важна част от много диети по целия свят. Познато е със своите лечебни свойства, които са били признавани още от времената на Хипократ и Парацелз. Често е пренебрегван на българската трапеза, червеното цвекло предлага редица здравословни ползи.

Древните гърци и римляни са използвали цвеклото за намаляване на висока температура. През Средновековието в Европа сокът от цвекло е бил препоръчван като алтернатива на твърдите храни при невъзможност за тяхното консумиране. Освен това, цвеклото е ценено в китайската медицина за укрепване на сърцето и пречистване на кръвта.

Цвекло
Цвекло. Снимка: Pixabay

Червеното цвекло съдържа магнезий, витамин U, хлор, сапонини, бетаин, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий, както и природни нитрати, които са полезни за здравето.

Ето 15 заболявания, които червеното цвекло може да помогне да лекувате или предотвратите:

– Детоксикация на организма – холинът в сока помага за изчистване на черния дроб и целия организъм от токсини
Чернодробни и жлъчни заболявания – цвеклото помага при жълтеница, хепатит и хранителни отравяния.
Анемия – желязото в цвеклото активизира червените кръвни телца и улеснява тяхната кислородна функция.
Атеросклероза – разтваря неорганичните натрупвания на калций в артериите.
Хипертония – нормализира кръвното налягане.
Рак – антиоксидантите в цвеклото могат да предпазят от някои видове рак.
Стомашни язви – витамин U помага за заздравяване на язвите.
Подагра – подобрява извеждането на метаболитни отпадъци.
Разширени вени – поддържа съдовете еластични.
Диабет – цинкът удължава ефекта на инсулина.
Висок холестерол – понижава холестерола благодарение на сапонините.
Щитовидна жлеза – йодът подпомага функциите на щитовидната жлеза.
Затлъстяване – нискокалоричното съдържание спомага за отслабване.
Запек – фибрите подпомагат добрата работа на червата.
Пърхот – сокът от цвекло помага при себорея и пърхота.

Консумацията на червено цвекло трябва да бъде умерена, особено при хора с камъни в бъбреците заради съдържанието на оксалати. Възможно е урината да се оцвети в червено, което е нормален и безвреден ефект.

Важно е да се консултирате с медицински специалист преди да започнете всякаква форма на лечение с червено цвекло, особено ако сте на специални медикаменти или имате хронични заболявания.

Разглеждане на топ 10 суперхрани и техните ползи: Защо са ключът към добро здраве?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments