Хиляди се стичат към Елена за Празника на еленския бут, който започна вчера и ще продължи до утре. Очаква се през празничните дни майстори на деликатеса да демонстрират кулинарните си способности. Домакините са приготвили над 1500 еленски бута. Те коментират, че тайната в уникалния вкус се крие в тънкостите в приготвянето на свинското месо.
Пенчо Трухчев е потомствен майстор. Той споделя пред „БНР“, че месото е българско, а единственият консервант, който се използва е солта. Еленският бут зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчаква се поне година – година и половина. Ценители на деликатеса препоръчват той да се реже тънко.
Богата фолклорна програма, песни и танци съпровождат празника.
От ОПУ-Велико Търново увериха, че пътят между Лясковец и Елена ще бъде отворен за празника.
Рекорден интерес към Празника на еленския бут – хиляди изпълниха улиците на Елена
[…] 1500 бута, традиции и майстори: Празникът на еленския бут… […]