4000 жители и 2500 служители без транспорт: Жителите на Труд и бизнесът настояват за спешни мерки

Транспортни и административни проблеми в село Труд накараха хората да заговорят за референдум за отделяне на населеното място като самостоятелна община

0
5
Автобус
Автобус. Снимка: Искра.бг

На 29 септември 2024 г. от 13:00 часа пред чешма Гергана, срещу пазара в село
Труд, ще се проведе протест заради проблемите с градския транспорт в населеното място. Жителите на село Труд, заедно с над 2500 служители от фирмите в землището на община Марица и Пловдив, настояват за решаване на тежкия транспортен проблем в района.

Повече от 4000 души ежедневно се сблъскват с липсата на надежден транспорт, което затруднява достъпа до работни места и градски услуги. Инициативата, водена основно от гражданите, вече получава широка подкрепа и от местния бизнес, който също е засегнат от ситуацията и призовава за спешни мерки.

Основните искания на протестиращите са свързани с желанието им за възстановяване на транспортна линия №1 до и от село Труд. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която не спазва разписанието, често е препълнена и с
недобри условия на обслужване.

Според жителите на с. Труд през ноември 2022 г. е внесена подписка с 1420 подписа до областния управител, община Марица и община Пловдив с искане за възстановяване на удобен автобусен транспорт. Въпреки това до момента няма становище от институциите, а проблемът се прехвърля между различни компетентни органи.

Алтернативните възможности за транспорт, които се предлагат на жителите, не са
надеждно решение според тях. Влаковете пристигат на гара Филипово с разписание, което затруднява учениците и служителите, а междуградските автобуси от Хисаря и Калояново са често препълнени и не спират в Труд, коментират още хората.

Във връзка с дългогодишните транспортни и административни проблеми в село
Труд, сред местните жители, дори се обсъжда възможността за провеждане на
референдум за отделяне на Труд в самостоятелна община.

С всички тези искания жителите на селото ще излязат в неделя на протестното
шествие, за да се опитат да постигнат устойчиво решение за транспортните нужди на
района.

ЕП обяви номинациите за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments