С фалстарт, поименна проверка и бойкот от БСП и ДПС стартира петъчното пленарно заседание

0
83
Парламентът заседава в ден 55 на протестите - Велико Народно Въстание
Снимка: Скрийншот от видеео на bTV във Facebook

С фалстарт започна петъчният работен ден на народните представители, съобщава “Dariknews.bg”. БСП и ДПС за пореден път бойкотираха пленарното заседание, отказвайки да се регистрират в зала. Така управляващите не успяха да съберат кворум. Имаше едва 118 присъстващи. Вторият опит се оказа успешен и беше постигнат минималния брой от 121 депутати, председателят Цвета Караянчева даде начало на разглеждането на промените в Закона за извънредното положение.

Впоследствие обаче депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов поиска поименна проверка. Според правилника тя може да бъде направена веднъж по искане на председателя на Народното събрание или парламентарна група. В момента, в който беше взето решение за нейното извършване, БСП и ДПС се отправиха към изхода на залата. Въпреки това Караянчева цитира имената на някои представители на двете партии, сред които Кристиан Вигенин, Георги Свиленски, Филип Попов, Димитър Данчев, Иван Ченчев, Хамид Хамид, Нигяр Джафер, преди същите да напуснат. Така с тях броят на депутатите в залата стана 130 депутати и заседанието можеше да започне.

Ходът на Караянчева обаче накара БСП и ДПС да обявят поименната проверка за нелегитимна. Причината – преди да извади списъка и да започне да чете имената, Цвета Караянчева е започнала да изброява депутати от въпросните партии, които вижда в залата и които в този момент излизаха. Представителите на опозицията поискаха имената им да бъдат извадени от списъка. Халил Летифов от ДПС пък посочи, че според процедурата всеки депутат трябва да заяви присъствие, а не председателят да го записва.

Успоредно с това се появиха критики от страна на депутата от БСП Иван Ченчев, че в пленарната зала присъства човек, който категорично се е обявил за карантиниран.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments