Направените проверки на Никулден в Бургас показват, че са били спазени всички условия за безопасно предлагане на храните. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Любимка Вълкова обясни пред Агенция „Фокус“, че инспекциите са били извършени от 1 до 6 декември на обекти за отглеждане на аквакултури, обекти за производство, търговия на дребно и едро с риба и рибни продукти, на пазари, борси и заведения за обществено хранене на територията но областта. Тя уточни:
„В този период отдел „Контрол на храните“ и „Граничен контрол“ при ОДБХ – Бургас извършиха общо 77 проверки. Сред тях са 6 рибопреработвателни предприятия, тоест проверили сме всички такива обекти на територията на областта. Проверки бяха извършени и в 19 хипер- и супермаркета, 27 специализирани магазина, 8 складове за търговия на едро, 2 заведения за обществено хранене и 1 кухня майка.“
След извършените проверки е било установено, че всички обекти са били регистрирани, съгласно Закона за храните и са били осигурени условията за безопасното предлагане на продуктите. Вълкова обясни, че рибните продукти изискват определени температурни условия за съхранение, които са посочени от производителите с определен срок на годност. Те са били получени от регламентирани доставчици и са били придружавани от търговски документи. Директорът на ОДБХ каза, че прясната риба се съхранява под лед, живата риба е доставена от регламентирани язовири и се придружава с ветеринарни свидетелства. Тя допълни, че наличните в обектите храни са правилно етикетирани.
Заедно с проверките за качество на храните Областната дирекция извърши контрол и по отношение за спазването на здравните разпоредби, във връзка с предотвратяване разпространението на COVID-19. Вълкова посочи, че служителите са били с работно облекло и лични предпазни средства. Осигурени са били дезинфектанти за почистване на помещенията, които са в срок на годност. Необходимата дезинфекция се е извършвала редовно.