Ямболската болница може да остане без родилно отделение

0
371
МБАЛ "Св. Пантелеймон"
МБАЛ "Св. Пантелеймон" Снимка: Google Maps

Единственото родилно отделение в област Ямбол е пред затваряне. МБАЛ „Св. Пантелеймон“ може да спре да приема родилки от 1 април, ако болницата не намери неонатолог, който да работи постоянно. Няколко месеца здравното заведение ползва услугите на специалисти от други градове, но този модел на работа се е изчерпал, пише „Нова телевизия“.

В момента там работи д-р Димитрова, но скоро и тя заминава на специализация.

„Всичко е на спешност, аз работя всеки ден… Всеки един такъв много интензивен труд трябва да бъде в определен период – два, три, пет месеца, не може да се работи само така“, коментира д-р Димитрова.

В отделението има и остър недостиг и на акушер-гинеколози – в момента в болницата работят само двама лекари, които са изключително натоварени.

Около 400 бебета се раждат за година в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ . Съществува и един парадокс – в ямболската болница има модерни кувьози, но няма специалисти, които да работят с тях.

За спешните случаи в АГ отделението са готови дори да работят на „ръба на закона“.

„Може би ще се наложи временно да преустановим тази дейност – ражданията. Обиколили сме почти половин България – София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна. Въпреки условията, които предлагаме, и достойното заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол“, каза директорът на болницата д-р Панайот Диманов и добави, че очаква реакция от държавата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments