Странджанският манов мед стана осмият хранителен продукт от България, включен от Европейската комисия в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз.
Продуктът „Странджански манов мед“, наричан още „Maнов мед от Странджа“, е с тъмнокафяв цвят. Той се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000“.
Отдавна пчеларството е важен поминък в региона. Доказателство за това са и съществуващи тръвни и дънери с пчели, които датират от края на XIX век.
Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.
Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално утре в Брюксел сертификата за вписването на г-н Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и г-жа Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на България.