Здравната каса и медици си затварят очите за тежко заболяване

0
101
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

Пациенти, болни от лимфедем се обединиха, за да се борят за лечение. Те твърдят, че това хронично и инвалидизиращо заболяване не съществува за системата на здравеопазването у нас. Заболелите не получават помощ нито от НЗОК, нито от лекари. Най-често засегнатите са онкоболни пациенти, предават „БНТ“.

Цветелина Милославова от Българска асоциация „Лимфедем“ отдавна е забравила за онкозаболяването си. Лъчетерапията обаче е увредила лимфната й система и върху нея се стоварва друго страдание. В резултат на това жената е със заболяването от 20 години и през целия този период не е спирала да търси специалисти.

„За съжалениe, обаче те самите специалисти не са много наясно с нашето заболяване и не сме получавали адекватна подкрепа от тях.“

Лимфата подпомага подхранването на тъканите и извежда отпадъчните вещества. А когато системата не работи, лимфата се натрупва и така трови организма, увеличава риска от инфекции, затруднява движението и влияе на психиката. Без нужната специализирана медицинска подкрепа, заболелите са принудени сами да си купуват скъпи апарати и превръзки, а често и попадат при псевдотерапевти, чиято намеса би могла да е дори по-увреждаща.

Проф. Кузман Гиров обяснява, че лечението е предимно с физиотерапия. По думите му има и хирургически методи, които се опитват да възстановят лимфните пътища, но невинаги са с добър резултат. Заради това във Военномедицинска академия искат да направят референтен център, а това ще е първата крачка във въвеждане на лечение за лимфедем. И апаратният лимфен дренаж е само една от важните процедури.

Близо 200 000 души у нас са болни от лимфедем. Огромна част от тях са с без поставена диагноза, без лечение, социален ангажимент и в тежест на роднините си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments