Как изглежда бизнес средата у нас година след началото на пандемията?

0
57
Бизнес
Бизнес. Снимка: Pixabay

Динамични са промените в бизнес обстановката, настъпили у нас за времето от една година от началото на пандемията с COVID-19. Това обсъдиха пред „БНР“ икономистът Владимир Сиркаров и Владимир Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“.

Изминалата 2020 г. е белязана от не една или две кризи, свързани със здравни, икономически и социални проблеми, коментира Владимир Сираков. Множество бизнеси трябваше да прекратят своята дейност, а най-засегнати от промените бяха ресторантьорите и туристическите фирми, които вероятно дълго няма да успеят да се съвземат.

Според Сиркаров сериозно ударена е била търговията навсякъде по света, особено в моментите при първия локдаун, когато цели държави бяха изолирани едни от други. 

Владимир Драмалиев посочи, че е отчетен ръст в покачването на броя на желаещите да търгуват с криптовалути. Цялостно нараства и броят на хората, наречени трейдъри, търсещи алтернативни начини на печалба. Немалка част от тях се насочват към дигиталните финансови средства, учат се да разпознават технически индикатори, информират се. Поради сложния характер на материята над 80% от тръгналите по този път, губят парите си.

Драмалиев обясни, че при криптовалутите дори не е необходимо да се търгува толкова сериозно. Те са подразделение на IT сектора и могат да бъдат обърнати в реални пари за разплащания при всеки един търговец. Достатъчно е да се направи покупката и да се изчака 12 месеца. Точно в този етап голяма част от ентусиастите допускат грешка, впускайки се в излишни действия, които невинаги са доходоносни.

За разлика от другите браншове, Сиркаров отбеляза, че технологичният сектор е процъфтял значително по време на кризата, особено гейминг индустрията, както и онлайн платформите.

Сиркаров обясни, че медицинският, както и фармацевтичният бизнес са пожънали огромни печалби. Вследствие на страха и презапасяването, свързани с психологическия елемент, населението на доста места е закупувало лекарства и консумативи като маски, ръкавици и т.н.

И двамата финансисти твърдят, че българинът започва осезаемо да повишава финансовата си култура. Те посъветваха, ако човек разполага с излишни финансови средства, да ги задели и да ги пази във формата, в която са. Полезно и перспективно е и закупуването на инвестиционно злато, сребро и акции на златодобивни компании, посочват експертите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments