Проф. Велизарова: След 3-4 години ще забравим за вируса в световен мащаб

0
67
Коронавирус
Снимка: Pixabay

След 3-4 години коронавирусът ще бъде забравен в световен мащаб, но след 10-20 години ще говорим за така нареченото COVID поколение. Хора, при които се наблюдават огромни пропуски не само в образователен, но и в социален и културен план. Това заяви пред „БНТ“ проф. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в Белодробната болница в София.

Според специалиста вирусното заболяване започва да се развива през късната есен, търпи сериозен пик през зимата, а през пролетта значително намалява. Именно поради тази причина през летните месеци няма да говорим толкова за COVID-19, смята проф. Велизарова. Диагнозата няма да изчезне като с магическа пръчка, но топлото време без съмнение ще окаже положително влияние.

В случай, че ваксинационната практика не бъде проведена успешно и цялостно, вероятно ще наблюдаваме повторно нова вълна през октомври и ноември. Предположенията са, че дотогава е възможно да имаме към 2 милиона ваксинирани лица, прогнозира експертът.

По думите на медицинското лице броят на преболедувалите коронавируса са поне 6-7 пъти повече от числата в официалната статистика. Приблизително 2 милиона души вече би трябвало да са се сблъсквали със заразата. Причината в разминаването, категорична е лекарката, се дължи на това, че „много болни просто не съобщават, за да нямат редица бюрократични неудачи, да не ги спират за дълго време, да не се обследват целите семейства с тестове“.

Във връзка със спорната „AstraZeneca“, проф. Велизарова успокои, че всяка една ваксина по света има своите странични ефекти. Въпросният имунизационен препарат крие рискове главно за жени под 30-годишна възраст, които са пушачки, имат наднормено тегло и взимат противозачатъчни медикаменти. Всички тези фактори и без ваксината дават усложнения и индикации, които се проявяват точно в тромбоза.

„Точно за хората над 65 години е най-малко опасна „AstraZeneca“, там няма противопоказания за приложение”, изтъкна проф. Велизарова.

Началникът на детската клиника в Белодробната болница в София отбеляза, че от опита, който има до момента, симптоматиката при малчуганите е доста лека. Те „обикновено са с един ден с хрема или главоболие и това е”. По-притеснителни са случаите, когато подрастващите са с наднормено тегло, за тях може да се твърди, че попадат в рисковата група.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments