COVID във Великобритания: Създават план за ваксинация на ученици, а междувременно има хоспитализирани след първа доза

0
342
Коронавирус във Великобритания
Снимка: Pixabay

Над 500 души, имунизирани срещу COVID-19, са били приети в болница с вируса, показва проучване в Обединеното кралство, цитирано от „London Evening Standard“. Според учени от университета в Ливърпул, всички хоспитализирани са получили доза от ваксината поне 3 седмици преди да бъдат приети. Те отчитат, че до голяма степен пациентите са уязвими и възрастни хора, а броят им съставлява приблизително 1% от 52 000 души, взели участие в изследването. Проучването предупреждава:

„Възрастни и уязвими хора, които са били защитени, може да са били неволно изложени и заразени или чрез процеса на ваксинация, или скоро след ваксинацията чрез промени в поведението, когато погрешно са приели, че са имунизирани.“

Изследването е констатирало още, че 526 души са били приети в болница и 113 души са починали, което изследователите определят като „неуспехи на ваксините“.

Същевременно стана ясно, че в Националната здравна система (НЗС) на Великобритания изготвят планове за предлагане на ваксината на „Pfizer“ на учениците от средните училища през септември, предава „The Times“. Документите за „планов сценарий за ваксинация“ включват прилагането на единична доза за деца на 12 и повече години, когато стартира новата учебна година. Източник от НЗС споделя:

„Все още не е взето решение, но ние изготвяме материали за планиране за различните сценарии.“

Професор Адам Фин, член на комисията, коментира, че решението ще зависи от броя на заболелите през идните няколко месеца.

„Трябва да сме в състояние да имунизираме децата, особено тийнейджърите, бързо и ефективно, ако имаме нужда.“

Компютърни модели предвиждат трета COVID вълна във Великобритания след отпадането на мерките на 21 юни, припомня проф. Фин. Според него, ако показателите се повишат чувствително, би било приоритет да се ваксинират децата, за да се избегне затварянето на училищата догодина: „Изключително важно е образованието през следващата академична година да не бъде нарушено по никакъв начин.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments