Всеки българин изхвърля около 100 килограма храна всяка година, показва общоевропейско проучване. В сравнение с Гърция количествата изхвърлени хранителни продукти у нас са 2 пъти повече. Изследването сочи още, че в нашата страна не се закупуват само необходимите храни и затова се получава това хвърляне. Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“ коментира пред „БНР“:
„Най-много изхвърлят хората, които живеят сами, семейства с малки деца, жителите на големите градове и млади хора до 25-годишна възраст“.
Фондацията работи за ограничаване на проблема и има наблюдения върху поведението на българския потребител, който хвърля най-много хлебни изделия. Апостолов е категоричен, че колкото по-евтини са някои продукти, толкова човек не го е жал да ги изхвърли. Той уточни:
„Ако един хляб струва 1,50 лева примерно, индустриален хляб, който общо взето има кратък срок на годност, много малко хора се замислят дали да го изхвърлят докато ако си купят занаятчийски хляб, който струва шест лева килограма, ще го ядат цяла седмица. Имат по-големи угризения да го изхвърлят“.
Експертът посочи, че европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем. Техните цели са за ограничаването и безсмисленото разхищаване на ограничените природни ресурси.