Защо доставката на машините за изборите струва 14 милиона лева?

0
70
Машина за гласуване
Машина за гласуване. Снимка: Иван Евтимов, Фейсбук

Представен е подробен разчет пред експерти от Министерския съвет (МС) „за всяко от перата на една бъдеща поръчка за машинно гласуване, за парламентарни избори, за частични местни избори, за избори в чужбина“. Това заяви шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров след днешната си среща със служебния премиер Стефан Янев, съобщават от „БНТ“. 

Тодоров е обяснил какви са цените, предлагани от чуждестранните ни партньори, както и необходимият транспортен разход. Той не е малък, тъй като „се налага да бъде авиационен от Тайпе до Люксембург и от Люксембург до София„, вместо далеч по-изгодният морски превоз с контейнери.

Според шефа на „Сиела Норма“ предстои специалистите на МС да дадат предложение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за евентуални промени. Възможно е и да няма такива, но досегашната фирма доставчик все още няма отговор.

Веселин Тодоров заяви, че работата, която се е изисквала от тях, е свършена. Те са обосновали всяка сума, която е необходима. „Сиела Норма“ е направила опис по хора, камиони, ванове, ролки, разгледани са били дори хартията, смарт-картите, флаш-паметта и други. Всичко е било разискано до най-дребния детайл в числа и количества.

Тодор отново потвърди сумата от 14 милиона лева без ДДС, която вчера обявиха и от ЦИК. Половината от разходите, поясни той, ще отидат за техници на място, логистика, инсталация на машините, работа в склада. Другата част от парите ще са нужни за транспорт, дописване на софтуера и производството на машините. 

Независимо от финансовата част, в случай, че до края на седмицата няма ясен отговор, твърде възможно е да не могат да успеят да се справят. На практика в момента, заключи Веселин Тодоров, остава само сглобяването.

Припомняме, че алпинистът Николай Петков написа един ден след изборите на 4 април, в свой статус във Фейсбук, следното:

„Някой разделял ли е 43000000 на 9600? Да, 4500 лева с ДДС. Занимавам се с компютри от 40+ години и знам колко би трябвало да струват подобни устройства – реално не им трябва никаква процесорна мощ и въобще вътре няма почти нищо.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments