Чешкият президент нарече транссексуалните хора „отвратителни“

0
52
Чешкият президент Милош Земан
Снимка: Miloš Zeman - prezident České republiky, Facebook

Чешкият президент Милош Земан нарече транссексуалните хораотвратителни“ в интервю за „CNN Prima News“, излъчено вчера, по време на дискусия относно противоречив нов закон в Унгария. Въпросният закон забранява всички образователни материали и програми за деца, които се считат за насърчаващи хомосексуалността, смяната на пола и концепцията за сексуалност, отклоняваща се от тази, определена за естествена при раждането. Идеите, заложени в него, се превърнаха в обект на ожесточени критики от страна на други членове на Европейския съюз.

Земан заяви също, че намесата във вътрешните работи, на която и да е държава-членка на ЕС е груба политическа грешка, като защити позицията на унгарския премиер Виктор Орбан. По този повод той коментира: „Не виждам причина да не се съглася с него. Разбирам гейовете, лесбийките и така нататък, но знаете ли кой изобщо не мога да разбера? – Транссексуалните хора.“ Чешкият президент добави, че намира транссексуалните хора за „отвратителни“.

Позицията на Унгария по наболелия въпрос породи съмнения дали тя се идентифицира като принадлежаща към Европейския съюз. Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува законопроекта като явно дискриминационен, като заяви, че той противоречи на всички основни ценности на Европейския съюз, каквито са човешкото достойнство и равенството между гражданите.

Коментарите на Земан дойдоха, след като в няколко големи града в различни части на света със зрелищни паради и шествия беше отбелязана демонстрацията на правата на нехетеросексуалните хора, целящи да получат публичност и признание.

Представители на „ILGA-Europe“, група за застъпничество на различните, споделят, че местните защитници на правата на човека се опасяват, че Чешката република може да последва примера на своите все по-нелиберални съседи в този аспект като Унгария и Полша. Приемането на закон за равнопоставеност на еднополовите бракове в страната от години наред е обект на яростни противоречия. Според доклад на Европейската комисия за борба с расизма и нетолерантността от декември 2020 г. насам чешките граждани са длъжни да се подложат на операция за смяна на пола и стерилизация, в случай, че желаят да сключат брак с човек от своя пол.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments