През летните месеци навсякъде около нас се предлагат различни хранителни изкушения – сладолед, палачинки, дюнери и много други. С повишаване на температурите се увеличават и рисковете при хранителните натравяния, особено ако продуктите не се съхраняван правилно, предупреждават от Агенцията по храните. Те ще започнат проверки от този месец за начина на съхранение и за срока на годност. Д-р Сергей Иванов коментира пред „NOVA“:
„Проблем номер 1 е лошата хигиена. Виждате как се продават дюнери, кебапчета, където храната стои в някакви съдове при температура 30 градуса. На повечето такива обекти нямат течаща вода, което е голям проблем.“
Експертът е категоричен, че всяко съхранение над 20-30 минути прави тези продукти рискови. Той препоръчва да не се купуват храни от такива обекти. Д-р Иванов посочи, че е добре ако повече хора подават сигнали до Агенцията по храните за лоша хигиена.
Проф. Христо Найденски разяснява, че най-често хранителните патогени се размножават през летните месеци в месото и млякото. Специалистът е категоричен, че точно от неправилно съхранение се получават хранителните натравяния. Отделно експертите предупреждават, че морските деликатеси са едни от най-бързо развалящите се храни и те водят до голям риск при консумация.