Германците се разделиха по въпроса с ограниченията за неваксинираните

0
21
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

Германските политици предявиха сериозни разногласия в неделя заради предупреждение от кабинета на канцлера Ангела Меркел, че може да са необходими ограничения за неваксинираните хора, ако броят на заразените с COVID-19 достигне нови висоти през следващите месеци, съобщава “ABC News”.

Шефът на кабинета Хелдж Браун заяви пред вестник “Bild am Sonntag”, че не очаква поредното блокиране, свързано с коронавируса в Германия. Браун обаче каза, че на неваксинираните хора може да бъде забранено да влизат в места като ресторанти, кина или спортни стадиони, “защото остатъчният риск е твърде висок”. Браун допълни още, че ваксинирането е важно за предпазване от тежки заболявания и защото “ваксинираните хора определено ще имат повече свободи от неваксинираните”. Той каза, че подобни политики биха били законни, тъй като “държавата носи отговорността да защитава здравето на своите граждани”.

Неговите коментари подкладиха дебат в германската политика относно потенциалните изисквания за ваксинация. Въпросът се е разразил дори самата партия на Християндемократи на Меркел и е провокирал разединение. Кандидатът ѝ за заместник на Меркел като лидер на Германия Армин Лашет заяви, че засега се противопоставя на всякакви формални или неформални изисквания за ваксина. В неделя той потвърди пред германския телевизионен оператор ZDF:

“Не вярвам в задължителните ваксинации и не вярвам, че трябва да оказваме косвен натиск върху хората да се ваксинират. В свободна държава има права на свобода, не само за конкретни групи.”

Ако нивата на ваксинация в Германия останат твърде ниски тази есен, може да се обмислят други варианти, каза Лашет, добавяйки, че това няма да стане сега. С широко разпространения вариант на вируса Делта, който се разпространява в Германия, политиците обсъдиха възможността за задължителни ваксинации за определени професии, включително медицински работници. Все още няма такива изисквания.

Усилията на Германия в областта на ваксините се забавиха през последните седмици и това доведе до дискусии за това как да се насърчат тези, които все още не са получили ваксина, да го направят. Повече от 60% от населението на Германия е получило поне една доза, докато над 49% са напълно ваксинирани.

По време на неотдавнашното посещение на института “Робърт Кох”, държавната агенция за контрол на заболяванията, Меркел отхвърли нови изисквания за ваксини “в момента”, но добави:

“Не изключвам, че за това може да се говори по различен начин след няколко месеца например.”

Други избрани длъжностни лица държат подобен тон по въпроса. Губернаторът на Баден-Вюртемберг Уинфрид Кречман, член на Зелените, отбеляза в неделя, че вариантът Делта и други, които могат да се появят, могат да направят изискванията за ваксина по-привлекателни. Въпреки че понастоящем няма планове хората да се ваксинират, той каза пред германската агенция DPA, че “не мога да отхвърля задължителните ваксинации за всички времена”.

Карл Лаутербах, здравен експерт от лявоцентристкия социалдемократ, се обяви в подкрепа на възможните ограничения. Той каза пред “Süddeutsche Zeitung”, че скоро една от единствените останали възможности за борба с новите варианти ще бъде “да се ограничи достъпът до пространства, където много хора се събират” на тези, които са били или ваксинирани, или възстановени от вируса.

Други веднага се обявиха срещу коментарите на Браун в неделя. Някои изразиха скептицизъм относно ефективността на подобни ограничения, докато други предупредиха да не се предоставят права, основани на ваксинационния статус. Марко Бушман, ръководител на парламентарната група на про-бизнеса Свободни демократи, заяви пред вестникарската група “RedaktionsNetzwerk Deutschland”:

“Разбира се, ние се нуждаем от стимули, за да достигнем възможно най-високата степен на ваксинация.”

И все пак той обясни, че ако неваксинираните хора, които са били тествани положително или са възстановени от вируса, не представляват по-голяма опасност от ваксинираните, налагането на такива ограничения върху неваксинираните “би било нарушение на основните им права”.

Ролф Мюценич, ръководител на парламентарната група на социалдемократите, заяви, че политиците трябва да се съсредоточат повече върху ваксинирането на желаещите граждани, отколкото да наказват неваксинираните. Пред “RedaktionsNetzwerk Deutschland” той беше категоричен:

“Няма да променим устойчиво поведението на ваксинацията на лица със заплахи.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments