Посланикът на Германия у нас: Изборите са решаващ момент в една демокрация

0
18
Работна среща
Работна среща. Снимка: НС

Последиците от кризата в Афганистан, Националния план за възстановяване и устойчивост на България и позицията на страната ни за начало на преговорите с Република Северна Македония за членство в ЕС бяха основните теми на разговора на ръководството на парламентарната Комисия по външна политика с посланика на Германия у нас Кристоф Айхорн.

Срещата, в която участваха председателят на Комисията по външна политика Димитър Гърдев и неговите заместници – Екатерина Захариева, Имрен Мехмедова и Стефан Тафров, беше по искане на германския дипломат.

Общо беше мнението, че отношенията между България и Германия са отлични и че успешното сътрудничество между двете страни трябва да бъде продължено. Народните представители изразиха благодарност за съдействието, което Германия е оказала във връзка с провеждането на парламентарните избори през април и юли, както и за справяне с пандемията от COVID.

Германия е стратегически партньор на България, отбеляза Димитър Гърдев и подчерта, че страната ни разчита на подкрепата й при взимането на решенията за влизане в Шенгенското пространство, за присъединяване към Еврозоната и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

За нас беше важно да окажем подкрепа на България за провеждане на изборите, защото смятаме, че те са решаващ момент в една демокрация, посочи посланик Кристоф Айхорн. Той добави, че Германия и занапред ще съдейства при провеждането на български избори.

Задаващата се нова емигрантска вълна след кризата в Афганистан може да бъде поредното предизвикателство за това Европа да остане обединена и силна, коментира на срещата заместник-председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева. Тя посочи, че още миналата седмица народните представители от комисията са били единодушни, че е необходимо ЕС да има обща позиция във връзка с кризата в Афганистан.

Трябва да бъдат предприети спешни действия, включително спешно да се помогне на съседните на Афганистан държави и на страните, които са външна граница на ЕС, заяви Екатерина Захариева.

България нееднократно е заявявала своята подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС, подчертаха на срещата членовете на ръководството на Комисията по външна политика. Те посочиха, че е нужно Република Северна Македония не само да декларира публично желание за водене на разговори, а да се изпълняват поетите ангажименти и да се води диалог, изпълнен със съдържание.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments