Заради пропуски при управлението на COVID кризата: Разследват бившия здравен министър на Франция

0
16
Агнес Бузин
Агнес Бузин. Снимка: Agnès Buzyn, Facebook

Бившият здравен министър на Франция Агнес Бузин е официално разследвана за подхода, който е приложила за справяне с пандемията от COVID-19. Прокуратурата разследва пропуските на правителството, както и обвиненията срещу Бузин, че е „застрашила живота на други хора“, предава „BBC“.

Бузин напусна поста през февруари 2020 г., за да се кандидатира за кмет на Париж, като заяви, че коронавирусът не представлява сериозна опасност за страната. По-късно обаче тя сподели, че е знаела, че наближава „цунами„.

Това е един от първите случаи в света от началото на пандемията досега, при който министър ще носи отговорност пред закона за решенията, които е вземал в пандемичната криза. Специализиран съд, създаден във Франция през 1993 г., за да разследва правителствени министри, обвинени в неправомерно поведение, ще реши дали тя ще бъде подведена под наказателна отговорност. Формулировката на едно от разследваните обвинения е „неспособност да се справи с бедствена ситуация“, според информация на вестник „Le Monde“.

В съдебно заседание, проведено вчера, 58-годишната жена заяви, че приветства възможността да се изясни случая и да се установи истината. Тя добави, че няма да позволи действията на правителството или нейните собствени действия да бъдат дискредитирани, предвид факта, че всички те са направили толкова много, за да подготвят страната за глобалната здравна криза.

Бузин зае поста на здравен министър на Франция през май 2017 г. и подаде оставка само няколко седмици след потвърждаването на първите случаи на заразени СOVID-19 в страната. Тя загуби изборите за кмет на Париж от Ан Идалго миналата година. След това бившият лекар се присъедини към кабинета на ръководителя на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебреисус през януари 2021 г.

Според „Le Monde“ Бузин е заявила преди да напусне поста си, че рискът от глобална пандемия от COVID-19 е минимален. През юни 2020 г. обаче тя е споделила пред вестника, че когато е напуснала поста се е разстроила, тъй като е знаела, че предстои „цунами„. Изявленията в известния вестник също са част от мащабното разследване на подхода на правителството спрямо пандемичната криза, включително неговата готовност за спешни действия, промените в политиката и приемането за истинни научните изследвания за вируса.

По официални данни настоящият здравен министър на Франция Оливие Веран също може да бъде призован да даде обяснения пред същите съдии през следващите седмици.

Вчера Франция съобщи, че е регистрирала 9 966 повече случаи на заразени с COVID-19 през последните 24 часа, в сравнение с регистрираните 13 466 през изминалия петък. Според данните на университета „Джонс Хопкинс“ до момента страната е съобщила за около 6,7 милиона случая на заразени, както и над 113 000 смъртни случая.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments