Забавяне на икономическата активност в Еврозоната

0
10
Икономика
Икономика. Снимка: Pixabay

Икономическата активност в Еврозоната се забави за втори пореден месец през септември, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. Той посочи, че причината е недостигът във веригите на доставки, които възпрепятстват както промишленото, така и производството в сектора на услугите на фона на засилващия се инфлационен натиск. Това показват предварителни данни от последното бизнес проучване на агенцията. Уилямсън коментира, цитиран от „БНР“:

„Настоящата икономическа ситуация в Еврозоната е нежелана комбинация от нарастващ ценови натиск при по-бавен растеж. И двете са свързани с недостига на доставки, особено в промишленото производство, където се наблюдава по-рязко забавяне на растежа от това в сферата на услугите. Въпреки че засега общият темп на експанзия остава сравнително стабилен според историческите стандарти, икономиката в региона на единната валута навлиза в последното тримесечие на годината с по-бавна траектория на растеж.

Търсенето в Еврозоната спадна до 5-месечно дъно, защото фирмите отразиха част от рекордно нарастващите разходи за суровини в цените за потребителите. Съставният ценови PMI индекс се повиши през септември до 59,1 от 58,3 пункта. В петък проучването IHS Markit отчете рязък спад на промишления PMI индекс до 7-месечно дъно от 56,4 пункта спрямо 59,0 пункта през август.

Растящите цени и проблемите с веригите на доставки се отразиха негативно и на доминиращата в Еврозоната сфера на услугите. Икономистът посочи:

„Секторът на услугите също отчита значително охлаждане на растежа на търсенето, което може да бъде обяснено с недостига и отчасти е свързано с това, че клиентите ограничават потреблението заради опасения, свързани с продължителността на COVID пандемия и от по-високите цени.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments