В момента заведенията в България все едно се намират в локдаун, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ Ричард Алибегов в ефира на „bTV“. Според него ситуацията дори е по-зле, отколкото при затваряне, защото работят на 1/4 от капацитета си и не получават държавни стимули.
„Не ясно, излизайки от този локдаун – кой ще оцелее. В провинцията ситуацията е много зле. Няма как с 25% приходи да се обслужват 100% разходи.“
Алибегов добави, че не разбира защо COVID настъпва пак в Австрия, на фона, че нивото на имунизацията е високо.
Предприемачът Красимир Стойчев му възрази: „Като имаш малко приходи – имаш и малко разходи. Да не забравяме факта, че около 2 млрд. е оборотът на ресторантите в България годишно, свалиха им ДДС на 11% – това са 220 млн. лв., от които държавата се отказа в полза на тези хора. Кризата не е само за тях, кризата е за всички.“
Заплатите в бранша на са вдигани от години, твърди Стойчев. Мнението му беше подкрепено от икономическия съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Тя определя намаляването на ДДС-то като „подарък“ за сектора, а при по-ниска печалба – могат да се възползват от мярката „60/40“.
„Минималната работна заплата в нашия сектор стана 800 лева с влизането на новата ставка за ДДС. За тази 1 година ДДС – 6 месеца, ние не сме работили“, отвърна им Алибегов.
Според Стойчев най-критична е ситуацията с работата в Северозападна България. Той даде за пример Видин, където по думите му има „една фантастична безмитна зона, която плаче за инвестиции, просто трябва да се създаде специален режим“.