Богомил Манчев: Рекордната компенсация към бизнеса за скъпия ток не е достатъчна

0
33
Ток
Ток. Снимка: Pixabay

Обявената рекордна компенсация за бизнеса заради високите цени на електроенергията у нас не е достатъчна. Това мнение изрази пред „БНТ“ Богомил Манчев, който е председател на Управителния съвет на „БУЛАТОМ“.

Той обясни, че не може да бъде направена прогноза за безконтролното увеличаване на цените на природния газ и затова не се знае и дали компенсациите ще бъдат на необходимото ниво. За него най-потърпевши от случващото са т.нар. нестопански обекти, които също купуват ток от Независимата енергийна борса. Такива са например училищата, детските градини, болниците. Той изрази надежда отделените 200 милиона лева за топлоенергията да отидат именно за тях.

Манчев даде за пример, че само онзи ден, докато бяха гласувани обявените компенсации, природният газ поскъпна с нови 30%. А в същото време има много производства, които са пряко зависими от него.

Манчев подчерта още, че правителството трябва да реши откъде ще вземе пари, като е редно те да не бъдат само и единствено от АЕЦ „Козлодуй“. Той се обяви и за ясен план за всеки ден как тези средства ще се върнат обратно към тези, които са ги дали преди това.

Експертът е на мнение, че всичко, което се случва, ясно показва, че вече нямаме никакъв избор и АЕЦ „Белене“ трябва да бъде изградена, както и 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и това е заради т.нар. зелена карта. Освен това по неговите думи у нас трябва да се правят и много ВЕИ-та, защото се очаква да се появят над 1000 мегавата слънце в инсталирани мощности.

Манчев каза още, че наложеният мораториум от парламента върху цените на тока, природния газ и водата е един от начините за справяне с проблема с високата цена.

Но в същото време е трябвало да бъде направена и много бърза преценка на енергийно бедните семейства, които също трябва да бъдат подкрепи с компенсации, но не в пари, а в количество енергия, което да използват и която съответно държавата да заплати.

Манчев изрази надежда цената на природния газ да се успокои през следващата година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments