Израел атакува Газа, след като цивилно лице беше ранено в близост до границата

0
23
Флаг на Израел
Флаг на Израел. Снимка: Pixabay

Един израелец и трима палестинци са били ранени по-рано днес при първата от месеци насам размяна на огън на границата с Ивицата Газа. Насилието се случва точно в момент, когато Израел обяви мерки за подобряване на условията на живот в окупирания Западен бряг след проведена среща на високопоставени лица.

През последните месеци Израел обяви редица мерки, които според управляващите имат за цел да потушат напрежението, но на практика те не оказаха видимо въздействие в един от районите, където нападенията както от израелски заселници, така и от палестинци непрекъснато се увеличават. От повече от десетилетие насам между двете страни не са провеждани мирни преговори.

Коментирайки инцидента, израелските военни сили съобщиха, че цивилно лице, забелязано в близост до граничната ограда за сигурност, е било леко ранено при обстрел от страна на Газа, като в отговор на това е бил изстрелян танков огън по множество военни позиции, оглавени от членове на групировката „Хамас“, която управлява територията от 2007 г. насам. Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че трима палестинци са ранени, без да уточнява дали са били обикновени граждани или активисти.

Малко преди това израелският министър на отбраната Бени Ганц одобри редица мерки, насочени към подобряване на отношенията с палестинците, след като прие палестинския президент Махмуд Абас в дома си в Израел късно вчера. За първи път от 2010 г. насам Абас се срещна с израелски високопоставен служител на територията на страната. По време на срещата на върха двамата обсъдиха координацията в областта на сигурността между Израел и Палестинската автономия, която управлява части от окупирания Западен бряг.

От кабинета на Ганц съобщиха, че той е одобрил „мерки за укрепване на доверието„, включително трансфер на данъчни приходи към Палестинската автономия, отпускане на стотици разрешителни за палестински търговци и ВИП лица, както и одобряването на статут за пребиваване за хиляди палестинци на Западния бряг и в Ивицата Газа. Израел събира стотици милиони долари данъци от името на Палестинската автономия като част от временните мирни споразумения, подписани през 90-те години на миналия век.

През последните месеци се наблюдава рязко нарастване на насилието от страна на израелски заселници срещу палестинци, населяващи  Западния бряг, както и на палестинските атаки срещу израелци в Източен Йерусалим и на Западния бряг. По тази причина срещата на Ганц с Абас – втората за период от шест месеца от встъпването в длъжност на коалиционното правителство на Бенет, предизвика яростни критики от страна на израелски опозиционни депутати, включително от партията „Ликуд“ на бившия премиер Бенямин Нетаняху, която има силно влияние в парламента.

Както е известно, палестинците се стремят към независима държава, която да включва целия Западен бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа – територии, които Израел е завзел по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Движението „Хамас“ превзе Газа от силите на Абас през 2007 г. , година след като ислямистката екстремистка групировка спечели убедителна победа на парламентарните избори. Оттогава насам Газа е под израелско-египетска блокада. Границата на Газа е предимно спокойна, след като Израел и „Хамас“ проведоха 11-дневна война през май – четвъртата поред, откакто групировката завзе Газа. Израел смята, че членовете на „Хамас“ са отговорни за всички нападения от Газа, дори и за тези, за които претендират други въоръжени групи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments