Правителството регламентира използването на разтворители при производството на храни

0
137
Зехтин, центрофуга, зехтинът
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Правителството прие Наредба за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки, съобщават от Министерски съвет. С нея се определят ясни критерии по отношение на видовете екстракционни разтворители, критериите за чистота, максимално допустимите количества във или върху храни или хранителни съставки.

Документът включва и правила за информацията, която се отбелязва върху опаковката на продуктите и в съпровождащата ги документация.

В наредбата са посочени екстракционните разтворители, които могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки, като тяхната употреба не трябва да води до наличие на остатъци от тях или техни разпадни продукти в количества, опасни за здравето на потребителя.

Прилагането й ще улесни и подобри извършването на официалния контрол при производството и използването на тези продукти. Наредбата влиза в сила 14 дни след обнародването й в „Държавен вестник“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments