Започват засилените проверки на БАБХ по Черноморието

0
89
Слънчев бряг
Снимка: Wikimedia Commons

Започват засилените проверки на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) за летния туристически сезон по българското Черноморие. Това съобщи началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ д-р Татяна Николова за „Фокус“. Инспекциите ще се извършват на територията на областите Варна, Бургас и Добрич в обекти за търговия на дребно с храни, обекти с дейност кетъринг или подвижни, временни и сезонни обекти, както и в заведения за обществено хранене и туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“. Целта им е да се обезпечи безопасността на туристите по отношение на храненето.

„При проверките инспекторите ще следят дали обектите имат регистрация за извършване на търговия с храни, ще проверяват за съответствие на обектите по сградов фонд и по технологично оборудване, свързано с приготвянето и предлагането на храна. Ще проверяват още как се водят системите за безопасност, с което гарантират качеството и безопасността на храните, тъй като това е техен ангажимент. Ще се проверява още за спазване на изискванията за предоставяне на информация на потребителите за храните както на етикета, така и по време на предлагането на храните в ресторанти и други заведения за хранене. Особено внимание обръщаме на съхранението на храните, дали са от регламентирани доставчици, както и по отношение на доброто здравословно състояние на лицата, които работят с храни“, обясни д-р Николова.

Над 4500 обекта по българското Черноморие са били проверени от инспекторите през миналия летен сезон. Заради нарушения при инспекциите са издадени 463 предписания и 82 акта за установяване на административно нарушение. Заради по-сериозни несъответствия е спряна дейността на 6 обекта.

За периода от юни до средата на септември миналата година са възбранени и бракувани 655 кг храни от животински произход, най – често заради изтекъл срок на годност или заради липса на етикет и маркировка. Иззети и възбранени са още 33 кг храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност, около 12 кг храни без етикети и документи, както и 71 кг готова кулинарна продукция без документи за произход и срок на годност.

„Най-честите нарушения, констатирани при проверките миналата година, са на първо място липса на регистрация на обектите по Закона за храните, несъответствия на сградов фонд и оборудване, храни без идентификационна маркировка и произход или без срок за годност, некоректно водене на записи по действащите системи за безопасност на харните, несъответствие между дейностите и предлагания асортимент в обектите, незадоволителна хигиена в обектите, както и неправилно или съвместно съхранение на храните, което е недопустимо в законодателството“, добави още д-р Николова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments