Край на яденето на пържени храни, торти, вафли и бонбони в детските градини, домовете за деца и детските лагери. Това предвижда промяна в наредбата за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години, предаде „Дарик“.
Замисля се консумирането на поне три вида пресни плодове и пресни зеленчуци седмично, айран без добавена сол и на конфитюри с екстра качество. Малчуганите няма да могат да похапват и морски дарове, като миди, раци и калмари. Ще се допуска единствено консумацията на риба.
В предложението има и нова група храни, наречени добавени мазнини, която включва растителни и млечни масла, а приемът на мазнини се ограничава дотам, че те да бъдат между 25 и 35 % от енергийната стойност на храната. Има подобни ограничения има за захарта – до 10 на сто от стойността на храната, и за солта – до 4.5 грама на ден.
Децата ще трябва да ядат пълнозърнести продукти поне 5 пъти в седмицата, да консумират конфитюри и мармалади само с екстра качество, сирене, кашкавал и извара – само от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по друг начин. Когато се подбира то трябва да е охладено, а не замразено. Няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета.
Досега в детските заведения беше разрешен приемът на пържени храни, както и на торти, пасти, сладкиши, вафли и бонбони до два пъти седмично.
Разписани са и препоръчителни храни в количества, съобразени с възрастта на децата, като те са разделени на две групи – от 3 до 4 години и от 5 до 7 години.
„месото да няма тлъстини и да не е обработено по друг начин, освен охладено“- моля коригирайте! Все пак месото няма да се сервира сурово на децата и ще бъде обработено 🙂
Благодаря!