След безсънна нощ: Селата по поречието на река Огоста са в готовност за евакуация

0
90
Военнослужещи от Сухопътните войски помагат на населението в Берковица
Военнослужещи от Сухопътните войски помагат на населението в Берковица. Снимка: Министерство на отбраната

Днес премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на областните кризисни щабове във Враца в 13:00 часа и в Монтана в 15:30 часа. Причината е влошената метеорологична обстановка в Северозападна България, съобщиха от правителствената пресслужба.

През последните 24 часа бедствието засегна още населени места тази част на страната. Създадена е организация при нужда от евакуация на градове и села в непосредствена близост до река Огоста. Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на село Хайредин (Врачанско) и на град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лехчево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Громшин (Монтанско).

Според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ днес условия за по-интензивни валежи ще има все още на изолирани места, до края на нощта и преди обяд главно в планинските райони в западната половина от страната, а след обяд – в Източна България. 

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен за областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Разград и Търговище. 

В следобедните часове от запад валежите ще отслабват, в много райони и ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще е слаб до умерен. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments