Пшеницата поскъпна след изтеглянето на Русия от зърнената сделката с Украйна

0
41
Пшеница
Пшеница. Снимка: Pixabay

Цените на пшеницата се повишиха рязко на световните пазари, след като Русия заяви, че ще третира корабите, насочващи се към украинските пристанища, като потенциални военни цели. Тази седмица Москва се оттегли от сделката, която гарантира безопасно преминаване на зърнени пратки през Черно море, припомня „BBC“.

Говорител на Белия дом твърди, че Русия планира да обвини Украйна за атаките срещу цивилни кораби.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще се върне незабавно към споразумението за зърното, ако исканията му бъдат изпълнени. Те включват повторно свързване на руската земеделска банка към глобална платежна система.

Руски въздушен удар срещу украинския пристанищен град Николаев уби неизвестен брой хора снощи, коментира местен служител. Съобщава се за други въздушни удари по пристанището на Одеса.

На друго място удар с дрон в контролирания от Русия Крим уби тийнейджърка, заяви подкрепян от Русия служител.

След предишни въздушни удари около Одеса тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че умишлено се е насочила към инфраструктурата за износ на зърно и е изложила на риск уязвимите страни.

От Киев призоваха други държави в Черноморския регион да се намесят, за да осигурят безопасното преминаване на товарни кораби.

„От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. /21:00 ч. GMT сряда/ всички кораби, плаващи по Черно море към украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари“, каза руското Министерство на отбраната.

„Държавите на знамето на такива кораби ще се считат за участващи в украинския конфликт на страната на режима в Киев“, се добавя в съобщението.

Цените на пшеницата на европейската фондова борса се повишиха с 8,2% в сряда спрямо предишния ден до 253,75 евро (219,78 паунда) за тон, докато цените на царевицата се вдигнаха с 5,4%. Фючърсите на американската пшеница скочиха с 8,5% в сряда – най-високото дневно покачване непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна.

Украинският министър на земеделието Микола Солски каза, че при атаките са били унищожени 60 000 тона зърно и са били повредени значителни части от инфраструктурата за износ на зърно.

Русия започна да атакува пристанищата на Украйна в ранните часове на вторник, броени часове след оттеглянето си от сделката за зърно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments