Властите: Чуждестранни терористи стоят зад смъртоносния атентат във Филипините

0
50
Знаме на Филипините
Знаме на Филипините. Снимка: Pixabay

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши осъди смъртоносния бомбен атентат днес, като обвини „чуждестранни терористи“, докато полицията и военните засилиха сигурността в южната част на страната и около столицата Манила.

Най-малко четирима души бяха убити и най-малко 50 ранени, след като бомба избухна по време на сутрешна католическа литургия в университетска гимназия в Марауи, град в южната част на страната, обсаден от ислямистки бойци в продължение на пет месеца през 2017 г.

„Осъждам възможно най-категорично безсмислените и отвратителни действия, извършени от чуждестранни терористи“, каза Маркос в изявление.

„Екстремистите, които упражняват насилие срещу невинните, винаги ще бъдат смятани за врагове на нашето общество.“

Операциите на правоприлагащите органи за изправяне пред правосъдието на извършителите на „терористичната дейност“ ще „продължат с неотслабваща сила“, каза на пресконференция министърът на отбраната Джилберто Теодоро.

Имаше „силни индикации за чужд елемент“ в бомбардировката, каза Теодоро, отказвайки да даде подробности, за да не компрометира текущото разследване.

Фрагменти от 16-мм минохвъргачка са открити на мястото на инцидента, каза на пресконференцията високопоставен полицейски служител Емануел Пералта.

Взривът в Марауи, столицата на провинция Ланао дел Сур, последва поредица от военни операции срещу местни групи на про-Ислямска държава в Южните Филипини, каза военният началник, включително една днес в Ланао дел Сур, която доведе до убийството на лидер на групата Dawlah Islamiya-Maute.

„Възможно е това, което се случи тази сутрин, да е ответна атака“, каза началникът на въоръжените сили Ромео Браунър на пресконференцията.

Свързаният с Ислямска държава Мауте превзе Марави през май 2017 г., опитвайки се да го превърне във „вилаят“ в Югоизточна Азия – или губернаторство – за „Ислямска държава“. В последвалата петмесечна битка ислямистките бойци и филипинските сили убиха повече от хиляда души, включително цивилни.

Военни служители прегледаха фитнес залата в Държавния университет Минданао, която изглеждаше непокътната, с изключение на следи от щети в центъра, където е станала експлозията, според изображения.

Полицейските служби в Минданао и столичния регион бяха поставени в състояние на висока готовност и полицейските контролно-пропускателни пунктове бяха затегнати, „за да се предотвратят възможни последващи инциденти“, каза полицейски служител Пералта.

Бреговата охрана нареди на своите райони да засилят инспекцията на пристанищата преди заминаване.

Държавният университет в Минданао е „дълбоко натъжен и ужасен от акта на насилие, извършен по време на религиозно събиране“.

„Осъждаме недвусмислено и най-категорично този безсмислен и ужасяващ акт.“

Университетът съобщи, че прекратява учебните занятия до второ нареждане

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments