Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ Владимир Иванов отчете, че продължава тенденцията цените на някои хранителни продукти бавно да поевтиняват. Той добави в ефира на „bTV“, че купуваме с повече от 40 на сто по-евтино олио през тази година спрямо с 2022 г. Яйцата задържат цената си, но очакванията са и тяхната стойност да тръгне надолу.
След свръхвисоките равнища през април в момента има равновесие при цените на млечните продукти. Причината – по-ниските цени на фуражите, царевицата и другите суровини на международните пазари.
Иванов заяви, че цени лесно се вдигат, а по-трудно се връщат на първоначалните им нива и отбеляза, че търговските обекти на дребно имат различни разходи и управления, което също оказвало влияние върху пазара. Експертът коментира още, че при търговията на едро имало ясно изразен слаб понижаващ се тренд.