Бургас с план как да задържи младите хора и да увеличи раждаемостта

0
195
Училище, ученици
Ученици. Снимка: Искра.бг

Решаването на проблема с демографската криза ще бъде основен приоритет за Бургас през тази година, а това е заложено и в проекта на Бюджет 2024, който бе представен днес пред медии от кмета Димитър Николов

Градоначалникът заяви, че се очакват повече инвестиции в посока млади хора, добра жизнена среда и нови възможности за развитие на бизнеса.

С 20% ще бъдат средствата за общинската ин витро програма. Ще бъде осигурено финансиране за единствената работеща лаборатория на територията на община Бургас към УМБАЛ за закупуване на нови апарати, които ще увеличат процента успеваемост по отношение на ин витро манипулациите. Средствата за раждане на дете също ще бъдат увеличени със 17%.

Създадени са шест нови общински програми за профилактика на деца, които са свързани с превенция на хранителните разстройства, регулиране на приема на анаболи, стероиди и енергийни напитки, скрининг на децата със затлъстяване и програма за децата с аутизъм. 

Специално внимание ще бъде обърнато и в посока на надграждане на успехите в средното и основното образование с нови акценти и подобряване на функционалната грамотност на бургаските ученици. Ще бъдат увеличени и средствата за подкрепа успешните студенти с близо 18%.

Финансиране ще бъде осигурено за ремонт и строителство на училища и детски градини. Училища ще бъдат изградено в Сарафово, в двора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и в квартал „Крайморие“. Ще бъдат ремонтирани училищата „Антон Страшимиров“, „Георги Бенковски“, „Христо Ботев“ в квартал „Сарафово“, а към „Васил Априлов“ ще бъде изградена нова пристройка

Основен ремонт ще бъде извършен и в детските градини „Ален Мак“, „Вълшебство“, „Детелина“ и Детска ясла номер 3.

През тази година се предвижда да стартира и изграждането на ново студентско градче на територията на община Бургас в квартал „Хоризонт“. Бургас също така ще привлича студенти от направленията „Социална педагогика“ и „Психология“, които ще карат стажове в в местните социални домове.

Ще бъде извършен и основен ремонт на Денталния център, известен като Стоматологията, където трябва да бъдат разкрити педиатрични кабинети и спешен прием.

Нови възможности за спорт и активност на младите хора, като за целта ще бъде изградена нова зала към спортния комплекс в „Меден рудник“. В района ще бъдат обособени и нови скейтпаркове. Зала „Нефтохимик“ в комплекс „Лазур“ ще бъде ремонтирана.

Ще бъдат осигурени допълнителни средства за организиране и прием на различен вид спортни форуми, както и нов маратон.

В сферата на културата ще бъдат подпомогнати децата, които се намират в периферията на общината с цел посещаване на културни събития

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments