Филипински активисти и рибари отплаваха с флотилия от 100 лодки към спорна плитчина, охранявана от Китай

0
488
Хеликоптер в Южнокитайско море.
Хеликоптер в Южнокитайско море. Снимка: Пиксабей

Флотилия от около 100 предимно малки рибарски лодки, водена от филипински активисти, отплава в сряда към спорна плитчина в Южнокитайско море, където бреговата охрана на Пекин и корабите на предполагаемата милиция използват мощни водни оръдия, за да отблъснат това, което смятат за нарушители, предава „Асошиейтед прес“.

Филипинската брегова охрана и военноморските сили изпратиха по един патрулен кораб, за да наблюдават от разстояние активистите и рибарите, които се отправиха с дървени лодки с бамбукови подпори, за да отстояват суверенитета на Манила над плитчината Скарбъро. Десетки журналисти се присъединиха към тридневното плаване.

Активисти и доброволци, сред които и римокатолически свещеник, принадлежащи към неправителствена коалиция, наречена Atin Ito – на тагалогски това е наше – планираха да пуснат на вода малки териториални буйове и да раздадат хранителни пакети и гориво на филипинските рибари в близост до плитчината, казаха организаторите и добавиха, че са подготвени за непредвидени ситуации. Рафаела Давид, водеща организаторка на действията споделя“

„Нашата мисия е мирна, основана на международното право и има за цел да отстоява суверенните ни права. Ще плаваме с решителност, а не с провокация, за да цивилизоваме региона и да опазим териториалната си цялост.

През декември групата на Давид с лодки, пълни с рибари, също се опита да отплава към друга спорна плитчина, но прекъсна пътуването, след като беше преследвана от китайски кораб.

Китай на практика завладя плитчината Скарбъро – триъгълникообразен атол с обширна рибарска лагуна, обградена от предимно потопени коралови възвишения, като я обгради с корабите на бреговата си охрана след напрегнато противопоставяне през 2012 г. с кораби на филипинското правителство.

Разгневено от действията на Китай, филипинското правителство отнесе споровете до международен арбитраж през 2013 г. и до голяма степен спечели, като трибуналът в Хага постанови три години по-късно, че експанзивните претенции на Китай, базиращи се на исторически основания в оживения морски път, са невалидни съгласно Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.

Решението обяви плитчината Скарбъро за традиционна риболовна зона за китайски, филипински и виетнамски рибари. В миналото рибарите са хвърляли котва в плитчината, за да избегнат огромните вълни в открито море при бурно време.

Китай отказа да участва в арбитража, отхвърли резултата от него и продължава да му се противопоставя. Преди две седмици китайската брегова охрана и кораби на предполагаемата милиция използваха водни оръдия срещу филипинската брегова охрана и рибарските лодки, патрулиращи в плитчината Скарбъро, като повредиха и двата плавателни съда.

Филипините осъдиха действията на китайската брегова охрана на плитчината, която се намира в международно признатата изключителна икономическа зона на югоизточната азиатска държава. Китайската брегова охрана заяви, че е предприела „необходимата мярка“, след като филипинските кораби са „нарушили суверенитета на Китай“.

Китайската брегова охрана също така е монтирала отново плаваща бариера на входа на обширната рибарска лагуна на плитчината, заяви филипинската брегова охрана. В миналото филипинската брегова охрана премахна подобна бариера, за да позволи на филипинците да ловят риба там.

Освен Филипините и Китай, в териториалните спорове участват още Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван. В миналото кораби на китайската брегова охрана също навлизаха във води, близки до Виетнам, Малайзия и Индонезия, което предизвикваше напрежение и протести, но държавите от Югоизточна Азия със значителни икономически връзки с Китай не бяха толкова агресивно критични към все по-настъпателните действия на Пекин.

Филипините публикуваха видеоклипове от териториалните си сблъсъци с Китай и поканиха журналисти да станат свидетели на военните действия в открито море в стратегия за спечелване на международна подкрепа, предизвиквайки словесна война с Пекин. Зачестилите сблъсъци между Филипините и Китай доведоха до леки сблъсъци, ранени служители на филипинския флот и повредени снабдителни лодки през последните месеци. Това породи опасения, че териториалните спорове могат да прераснат във въоръжен конфликт между Китай и Съединените щати, дългогодишен съюзник на Филипините по договор.

Евгений Кънев: Днес се навършват 70 години от гибелта на Атанас Буров

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments