Великобритания има 12 дни да представи плановете си за Брекзит

0
204
Снимка: Tumisu/Pixabay
Снимка: Tumisu/Pixabay

Борис Джонсън има 12 дни, за да представи своите планове за Брекзит към ЕС, заяви премиерът на Финландия в сряда. Анти Рине обяви, че той и френският президент Еманюел Макрон са съгласни, че Великобритания трябва да представи предложенията в писмена форма до края на септември, като добави, ако това не се случи, „тогава всичко е приключило“.

В момента Финландия е ротационен председател на ЕС.

Източник от правителството на Великобритания е коментирал пред Би Би Си, че „Ще продължим преговорите и ще направим предложенията в подходящия момент.“

Премиерът на Великобритания Джонъсн заяви, че е възможно да се постигне сделка на решаваща среща на върха на лидерите на ЕС на 17 октомври, но той настоява Брекзит да се случи до крайния срок 31 октомври.

Той каза, че е представил „редица предложения“ като алтернатива на предпазната мярка за Ирландия, която има за цел предотвратяване на връщането на твърда граница на остров Ирландия и е ключов момент в сделката за „Брекзит“ на бившия премиер Тереза ​​Мей.

Джонсън многократно е отказвал да разкрива подробности за предложенията в интервюта, заявявайки, че не иска да преговаря публично.

ЕС продължава да критикува Обединеното кралство, че не е представило писмено никакви планове.

Междувременно Европейският парламент категорично се обяви срещу излизането на Великобритания от ЕС без споразумение и заяви, че Лондон ще носи цялата отговорност, ако това се случи, съобщи пресслужбата на институцията.

По време на пленарната сесия в Страсбург депутатите приеха резолюция, подкрепена от 544 евродепутати, 126 гласуваха „против“ и 38 се въздържаха. В документа се подчертава, че договорената вече сделка защитава правата на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя възможност за финансово уреждане на задълженията на Лондон към ЕС и отговаря на искането за преходен период. Изготвена е и необходимата предпазна мярка за Ирландия със защита на споразумението от Белфаст.

ЕП изразява готовност за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазна мярка, предназначена само за Северна Ирландия. Евродепутатите приветстват разглеждането на „алтернативни възможности“, ако са правно приложими и надеждни и отговарят на позициите на ЕС. Те подчертават, че няма да одобрят споразумение за оттегляне без предпазна мярка за Ирландия.

В хода на дебата главният преговарящ на ЕС за Великобритания Мишел Барние призова британските политици да кажат истината на сънародниците си – последиците от Брекзит ще бъдат много по-тежки и многобройни, отколкото те искат да признаят.

„Има действителна опасност от раздяла без сделка. За да постигнем споразумение – и това все още е възможно – основният въпрос е свързан с предпазната мярка за ирландската граница“, предупреди шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер в пленарна зала

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments