Удължават важна услуга: Отпуснати са допълнителни средства в подкрепа на възрастни и хора с увреждания

0
12525
Инвалидна количка
Инвалидна количка. Снимка: Pixabay

Общините в България, предоставящи услугата „Грижа в дома“, имат възможност да подадат искания за анексиране на договорите си и удължаване на срока на услугата до края на 2024 година. Това стана възможно след като Комитетът за наблюдение на Програма „Развитие на човешките ресурси“ /ПРЧР/ 2021–2027 г. одобри допълнителни средства в размер на 48 млн. лева през месец май. С тази сума общият бюджет по процедурата достигна впечатляващите 273 млн. лева, което ще гарантира предоставянето на услугата до края на годината.

Програмата „Грижа в дома“ стартира през ноември 2022 г. и до момента успешно осигурява почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на потребителите. Изграденият модел за грижи за възрастни и хора с увреждания, включително с хронични заболявания и трайни увреждания, продължава да се развива и предоставя ефективна подкрепа. По програмата са сключени 229 договора на обща стойност 215 184 375 лева, които обхващат 45 987 души с увреждания и възрастни, които не могат да се самообслужват.

За да бъдат оценени ползите и устойчивостта на услугата „Грижа в дома“, към министъра на труда и социалната политика е създадено експертно консултативно звено. Основната цел на звеното е да оцени условията за осигуряване на устойчивост на услугите, предоставяни по процедурата, както и необходимостта от програмиране на нова мярка за предоставяне на грижи в дома по ПРЧР 2021–2027 г. Програмата се съфинансира от Европейския социален фонд плюс.

С тази важна стъпка се гарантира продължаването на една от най-желаните мерки за подкрепа на хората в уязвима ситуация. Допълнителното финансиране и продължаването на услугата до края на 2024 г. ще позволят на още повече хора да получат необходимата помощ и грижа в домашна среда.

Прокуратурата с апел: Жертвите на домашно насилие да не страхуват, а да сигнализират

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments