Подписка на граждани в Бургас: Не искаме да бъдем зазидани с етажни паркинги!

12
9932
Етажен паркинг
Илюстративна снимка

Част от жителите на ж.к. „Възраждане“ в Бургас са категорично против идеята за изграждане на многоетажни паркинги в района, които трябва да решат дългогодишния проблем с паркирането.

Преди няколко седмици от Община Бургас заявиха, че стартират анонимно проучване, с което за пореден път да се запознаят с нагласите на местните жители. Тогава бяха предложени пет локации, на които евентуално да се изградят такива съоръжения

Паркинги
Местата, които Община Бургас предлага за изграждане на паркинги

Възражение срещу локацията в близост до пазар „Краснодар“ вече бе изразено от бургазлийка, която писа на Общински съвет-Бургас. Според нея един такъв проект не е доизмислен и ще превърне района в лабиринт от тесни улици с магистрален трафик

Сега живущите между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Дебелт“, ул. „Цар Самуил“ и ул. „Пробуда“ изразяват подобни притеснения, като дори са изпратили подписка до местния парламент.

„Категорично възразяваме срещу каквото и да е инвестиционно намерение на Община Бургас, свързано с възможността да се изгради многоетажен паркинг до нашите етажни собствености и зазиждайки ни!

Тази ни категоричност ще бъде надлежно и по съответния ред заявена на всеки един етап от инвестицонното намерение, ако все пак общинската администрация прояви неблагоразумието да продължи с него. Споделяме загрижеността на общинската администрация, че заради рекордния брой автомобили, проблемът с паркирането в квартал Възраждане се задълбочава, но категорично сме против решението му да става чрез създаване на нов проблем, накърнявайки нашите човешки потребности от здравословна, комфортна, безопасна и достъпна жизнена среда.“

В писмото си хората напомнят, че доброто градоустройствено планиране и дизайн е взаимно обусловена връзка между развита инфраструктура и здравословна среда и възможности за идентификация, допринасящи за благосъстоянието на всички. Това според тях изисква холистичното разбиране на градоустройственото планиране и дизайн, тяхната интеграция, включително но при проектирането и изграждането на съвременни сгради, инфраструктура и обществени пространства.

„Считаме, че всякакво изграждане на какъвто и да е многоетажен паркинг до самите прозорците на домовете ни в етажната собственост, на по-малко от пет-шест метра, ще влоши драстично околния въздух, който дишаме и ще увеличи шумовото замърсяване до нива значително над тези определени като отрицателни за човешкото здраве“. 

Подписалите се изразяват намерение да създадат инициативен комитет по повод и във връзка за решаване на проблемите със застрояването в квартал „Възраждане“, съобразно правото да бъдат решените въпросите, свързани с благоустройството на квартала.

Те призовават Административна прокуратура-Бургас следва да се самосезира и да провери документите по и във връзка с издадените разрешения за строеж и реализацията им от кметство „Приморие“, обслужващо ж.к. „Възраждане“ за тяхното съответствие с нормативната среда включително, но не само, изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията за период не по-малък от 5 години, считано от сега.

Жителите на „Възраждане“ са на мнение, че балансът на градската среда е нарушен, а това се потвърждава от признанието за задълбочаване на проблема от страна на самата общинска администрация. 

Бургазлийка: Многоетажен паркинг до пазар „Краснодар“ ще превърне района в лабиринт от тесни улици с магистрален трафик

Абониране
Известие от
guest

12 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
инж
инж
3 месеци по-рано

Да не си бяха правили гаражите на магазини и нямаше да има проблем с паркирането 😉

Катя
Катя
3 месеци по-рано

Поне за един трябва да се намери място. Там до Краснодар на мен ми се струва доста добре. А може и по един в двата края. 3 и 4 на снимката примерно.

БОКО
БОКО
3 месеци по-рано

да одят пеша 😀

рибок
рибок
3 месеци по-рано

Нека бъдем честни -този комплекс трябва да се срине и да се изгради наново…

Дгд
Дгд
3 месеци по-рано

Ми разкарайте си служебните коли, възстановете си гаражите и може би ще се реши проблема, а щом имаш по три коли значи можеш да си позволиш къща и мястото ти не е в този квартал.

Бургазлия
Бургазлия
3 месеци по-рано

Аз пък живея във Възраждане и искам паркинг 4 на схемата

Хехе
Хехе
3 месеци по-рано

И аз

Полковника
Полковника
3 месеци по-рано

Бургас е тесен град, но всички се тикат да живеят в центъра.

кмета
кмета
3 месеци по-рано

като не щете етажни, правим подземни 😀

Илия
Илия
3 месеци по-рано

Има много служебни автомобили които домуват по тесните квартали улици с което създават проблем за паркирането на личните автомобили на собствениците на имоти, наематели и туристи на града!

Бургазлийка
Бургазлийка
3 месеци по-рано

Един парцел на ъгъла Гладстон Фердинандова десетилетия стои ограден… Какъв му е статута ???

Жител
Жител
3 месеци по-рано

Остарялото ви мислене край няма! На блок/кооперация колко гаража има? – 30% максимум , а в повечето случай и толкова няма. Едно време на блок е имало по 3 коли , а сега на домакинство са толкова .