Мечка се е разходила в столичния кв. „Бояна“, има ли място за тревога?

0
117
Мечка
Мечка. Снимка: Кадър от видео

Мечка е била забелязана в столичния кв. „Бояна“. Тя е била снимана и публикувана във Facebook, като на кадрите се вижда как животното пресича бягайки улица „Сговорна дружина“. Наблизо започва пътеката за Боянския водопад.

Експертът Александър Дуцов предполага, че мечката е преминала еднократно през района и изтъкна в ефира на „NOVA“, че е нормално диви животни да преминават през кварталите, намиращите се в подножието на Витоша.

„Ако наистина мечката стои постоянно тук, трябва да бъдат информирани властите. В един момент тя ще престане да се страхува от хората и ще стане проблем“, добави той.

В района, където е забелязано животното, има много черешови дървета, от които са изпадали плодове. Според експерта към Природен парк „Витоша“ Никола Дойкин това е една от възможните причините за разходката на животното – търсенето на храна:

„Мечката е скъсила дистанцията до населеното място и дори е навлязла. Виждайки урбанизираната обстановка и колите, които за нея са заплаха, се връща обратно в гората.“

Подобни действия са на млади индивиди, които се разселват и търсят ново място, на което да се установят. Дойкин посочи за „bTV“, че след като мечката види, че мястото не е подходящо за нея, тя се връща на старото си, но подчерта, че е важно да не й се дава храна, защото може да привикне и да се задържи.

Извършен е оглед в района и не са били намерени нови следи от животното. Организирани са и наблюдения през нощта, но то не се е появило пак.

Дойкин предположи, че във Витоша живеят до 15 мечки и че има разписани мерки, ако някоя от тях започне да слиза в квартала – първо се прогонва, а ако не се получи, тя се залавя и се пуска по-далеч от населеното място.

Мъж е загинал при голям пожар в апартамент в столичния кв. „Манастирски ливади“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments