Израел отхвърли призива на ЕС за участие в специална среща на върха

1
45
Бенямин Нетаняху. Снимка: wikimedia commons
Бенямин Нетаняху. Снимка: wikimedia commons

Израел отказа да се срещне с държавите от ЕС на специална среща на върха, на която да се обсъди спазването на задълженията му в областта на човешките права съгласно двустранното споразумение с блока, предаде „Politico“. За това призоваха министрите от ЕС и първият дипломат на ЕС.

Вместо това страната обяви, че желае да се свика редовна среща на високопоставени политически фигури през втората половина на годината, когато Унгария – един от най-изявените поддръжници на Израел в рамките на блока, ще оглави преговорите между страните от ЕС. Вчера израелското правителство е изпратило официалния си отговор до върховния представител на ЕС Жозеп Борел, съобщиха за „Politico“ представители на израелската мисия към ЕС. Европейската комисия потвърди новината и заяви пред медията, че външните министри на ЕС ще обсъдят израелската реакция на следващата си среща в понеделник.

Миналия месец министрите на ЕС решиха да свикат Съвет за асоцииране с участието на Израел, за да обсъдят спазването на задълженията му в областта на човешките права съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел, с оглед на влошаващите се хуманитарни последици от военните операции на Израел в Ивицата Газа. Споразумението до голяма степен има характера на търговска сделка.

„Ще се радваме да свикаме Съвета за асоцииране. Не специален Съвет за асоцииране, а редовен такъв, в който, както с всяка друга държава, да обсъдим всички елементи на двустранните отношения между ЕС и Израел, включително търговията, образованието и културата, както и теми, свързани с човешките права и войната. В никакъв случай няма да се съгласим да присъстваме на специален Съвет за асоцииране, както и да го нарече върховният представител. Не можем да използваме Съвета за асоцииране като лост за политически цели“, гласи изявлението на Израел.

Някои страни от ЕС, включително Белгия, която изпълнява ролята на председател на ЕС до края на месеца, искат да възобновят споразумението и да окажат натиск върху Израел чрез търговски санкции. Преди време Белгия настояваше срещата да се проведе по време на нейното председателство. По-рано тази седмица обаче министърът на външните работи на Израел Израел Кац обяви след проведена среща с унгарския си колега Петер Сиярто, че Израел ще се съгласи на редовна среща на върха по време на предстоящото унгарско председателство на ЕС, за да подобри статута на Израел в ЕС, заедно с Унгария и други приятелски страни в ЕС. Будапеща е един от най-близките съюзници на Израел в рамките на блока. Миналия месец Оливер Вархели, унгарският еврокомисар по разширяването и политиката на съседство Оливер Вархели, влезе в заглавията на вестниците, когато се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант. Международният наказателен съд поиска да бъдат издадени заповеди за арест на двамата мъже заради подозрения в предполагаеми военни престъпления.

След мащабния военен отговор от страна на Израел на атаките на „Хамас“, извършени на 7 октомври, някои държави от ЕС призоваха за оказване на силен натиск върху Израел, като се прибегне до търговски санкции. На фона на нарастващите сигнали за насилие от страна на израелски заселници, проявено срещу палестинци в окупираните от Израел територии, Белгия предложи миналия месец да се забрани вносът на продукти от тези територии. Министърът на развитието на страната също призова за европейско ембарго върху изпращането на оръжия за Израел. Други страни, като Германия, Австрия и Финландия, обаче са по-предпазливи в критиката си към Израел, като предупреждават за потенциални негативни последици от подобни мерки. Понастоящем Европа е най-големият търговски партньор на Израел, като през 2022 г. на нея се падат 28,8% от търговията със стоки.

Украйна и Молдова ще започнат преговори за присъединяване в ЕС

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments