Международният съд иска арест на руски служители заради нападенията срещу украински граждански обекти

0
57
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Международният наказателен съд издаде във вторник заповеди за арест на бившия министър на отбраната на Русия и началника на военния ѝ щаб за нападения срещу цивилни цели в Украйна, съобщава „Асошиейтед прес“.

Съдът обвинява бившия министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб генерал Валерий Герасимов във военни престъпления и престъпление срещу човечеството за нечовешки действия. В свое изявление на съда се обяснява, че заповедите са издадени, тъй като съдиите смятат, че има основателни причини да се смята, че мъжете са отговорни за „ракетните удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура“ от 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.

„През този период от време руските въоръжени сили са нанесли голям брой удари срещу множество електрически централи и подстанции на множество места в Украйна“, добавя съдът.

Няма непосредствена вероятност някой от заподозрените да бъде задържан. Русия не е член на световния съд, не признава юрисдикцията му и отказва да предаде заподозрените.

Миналата година Международният наказателен съд издаде и заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го в лична отговорност за отвличанията на деца от Украйна.

Путин замени Шойгу на поста министър на отбраната в резултат на сътресения в кабинета през май, когато започна петия си мандат като президент. Той назначи Шойгу за секретар на Съвета за сигурност на Русия, съобщиха от Кремъл.

Ще има ли ново поскъпване на водата в Бургас?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments