След аварията в пречиствателната станция на „Албена“: Какво е качеството на водата?

0
174
Велоалея между Албена и Балчик
Велоалея между Албена и Балчик. Снимка: VIP COMMUNICATION, Фейсбук

Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор, който отвежда пречистените води от станцията в „Албена“. По инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова се проведе работна среща с участието на министъра на туризма Евтим Милошев, министъра на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министъра на здравеопазването Добромира Карева, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Веселина Терзийска, областния управител на област Добрич Румен Русев, зам.-кмета на Община Балчик Димитрин Димитров, изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев, ръководството на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и ръководството на ВиК Добрич.

„Ситуацията е аварийна и всички институции се обединяваме, за да решим проблема в кратки срокове“, заяви министър Коритарова. Тя подчерта, че държавата е готова да осигури необходимото финансиране за авариен ремонт на колектора, като ще се работи съвместно с Община Балчик, тъй като колекторът е публична общинска собственост.

„Всички искаме проблемът да бъде решен, за да гарантираме безопасността и здравето на туристите и да подкрепим туристическия бранш,“ допълни тя.

От ВиК Добрич докладваха, че екипите им вече са на терен и предприемат необходимите мерки за локализиране на авариралите части. Лабораторията на „Албена“ АД също не е открила отклонения в качеството на морската вода.

Министърът на туризма Евтим Милошев подчерта важността на обективната и точна информация, за да се предотвратят негативните ефекти върху туризма.

„Туризмът е изключително чувствителен към всякакъв вид негативна информация и когато тя се тълкува превратно, това води до отлив на туристи“, каза той. Министър Милошев даде пример с миналогодишната авария с язовир „Каховка“ в Украйна, когато неверни публикации за влошено качество на водата по българското Черноморие доведоха до отлив на туристи, въпреки че нито една проба не показа замърсяване.

В края на срещата заместник-министър Добромира Карева потвърди, че последните 72-часови проби на морската вода, взети от РЗИ Добрич, са отрицателни и няма нищо притеснително в качеството на водата. Министър Петър Димитров информира, че Министерството на околната среда и водите ежедневно прави анализи за състоянието на водите след пречиствателната станция.

Институциите се ангажират да решат проблема в кратки срокове, за да гарантират безопасността на туристите и да подкрепят туристическия бранш, като подчертаха необходимостта от по-добра междуведомствена комуникация и координация в бъдеще.

Ще има ли ново поскъпване на водата в Бургас?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments