Израелските туристи се завръщат? Авиокомпания с 4 полета седмично до Летище Бургас

3
1260
Летище Бургас
Летище Бургас. Снимка: Летище Бургас

Израелците искат да отидат на ваканция на място, където ще се чувстват сигурни, няма да срещат демонстрации и няма да им се налага да се крият. Причината е продължилата месеци война, която страната им води в Газа. За близо 9 месеца, откакто „Хамас“ започна нападението си, при което загинаха 1200 души, израелската армия е убила близо 40 000 палестинци в Газа.

Всяко лято авиокомпаниите увеличават честотата на полетите до популярни ваканционни дестинации за израелците. Тази година заради войната и иранската ракетна атака, международните авиокомпании преустановиха или напълно спряха полетите от и до Израел и не е ясно кога ще се върнат към редовните графици. Въпреки това, с летния сезон, превозвачите, летящи до Израел, видяха потенциала в създадения вакуум и започнаха да увеличават честотите на полетите или да добавят нови маршрути както до преди популярни дестинации, така и до някои по-малко познати. Предвижда се през следващите месеци авиокомпаниите да увеличат честотата на полетите до Черна гора, Румъния, България, Сърбия, Гърция и Босна и Херцеговина.

Защо тези дестинации?

Заместник-президентът на „Ophir Tours“ Йони Ваксман обясни пред „Sarajevo Times“, че войната е повлияла значително на търсенето на международни полети.

„Можете да забележите спад в броя на резервациите не само за Турция, но и за страни като Ирландия, Франция и Испания. Израелците се чувстват по-малко комфортно да пътуват. Те искат да се радват на свобода, без да се страхуват, че ще се натъкнат на демонстрации или че ще трябва да крият еврейски символи. Хората искат да отидат на почивка на място, където ще се чувстват сигурни. Ето защо дестинациите с по-високо търсене са тези, които ни харесват повече.“

Вицепрезидентът на „Eshet Tours“ Шърли Коен Оркаби е съгласна, че личната безопасност е един от основните фактори за израелците при избора на почивка, но не и единственият. Според нея близостта на дестинацията и цената на полетите също играят важна роля при избора на дестинация. Тя казва: „Израелците харесват кратка продължителност на полета и проблемът с цените също е по-уместен, защото имаме много ограничен брой полети, /което повишава цените/.“

Повишено търсене за Балканските страни

Коен Оркаби посочи: „Балканските страни станаха много популярни тази година. Пример за това е Черна гора, която имаше „туристически бум“ през последните години и огромен европейски, американски, китайски и израелски туристически поток.“

Черна гора е само на два часа полет от Израел. Столицата Подгорица непрекъснато се разраства и според „Eshet Tours“ компанията изпраща около 10 000 израелци до дестинацията всяка година през последните две години. „Neos“ и „Corendon Airlines“ предлагат четири полета през седмицата до Черна гора този месец, включително три седмични полета до столицата и един полет до крайбрежния град Тиват в сряда. Полетите ще продължат до края на октомври, а двупосочните билети започват от 299 долара.

Също така на Балканите, звеното „Sun D’Or“ на „El Al“ започна да продава нов маршрут до Белград в Сърбия през лятото. Според изявлението на компанията, „откриването на линията стана възможно чрез подписване на лизингов договор за третия самолет с KlasJet.“ Цената на двупосочен билет започва от 295 долара.

Израелският превозвач „Israir“ въведе два нови маршрута, включително четири полета през седмицата до Бургас в България и три полета през седмицата до Букурещ в Румъния. Цените на билетите до Бургас започват от 255 долара за двупосочен билет, а до Букурещ от 195 долара. „Israir“ също увеличи броя на полетите по маршрутите до Варна в България до пет полета на седмица, до Любляна в Словения до три полета седмично и до Черна гора до пет полета седмично, предава „Forbes“.

Изграждането на Южния обход на ж.к. „Меден рудник“ ще отнеме около три години и над 140 млн. лева 

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
БОГА
БОГА
3 месеци по-рано

Да живее Израел

Нов
Нов
3 месеци по-рано
Reply to  БОГА

Израел не съществува, няма такава държава . Там е държавата Палестина.

Нов
Нов
3 месеци по-рано

Да не стъпват в България въобще тези убийци на деца и бебета. Никой не ги иска тая паплач.