Защо не се спазва забраната за скокове от Моста в Бургас?

3
1750
Скок от Моста в Бургас
Скок от Моста в Бургас. Снимка: Искра.бг

Двама души се удавиха в Бургас след скок от Моста в рамките на три дни. В понеделник 18-годишен младеж от Средец загуби живота си, а днес следобед трагичната му съдба последва 47-годишен бургазлия.

Скоковете от съоръжението на плажа са строго забранени, което е изрично упоменато на три езика предупредителни табели по перилата с логото на Община Бургас. Глобата за нарушителите е в размер на 2000 лева, но въпреки това ежедневно от Моста скачат млади момчета. Те прескачат перилата на първия етаж и дори тези на терасата, в търсене на по-голяма доза адреналин. За съжаление това доста често води до неприятни инциденти, които въпреки че се случват на едно от най-оживените места в града, често завършват с фатален край. Те със сигурност не биха се трогнали от видеонаблюдението и солените глоби, но живото присъствие би могло да ги разколебае от фаталните им намерения. 

По стълбовете на Моста са разположени камери за видеонаблюдение, които снимат с цел да се предотвратят скоковете, вандализма и други нарушения. За съжаление по всичко изглежда, че те не са достатъчни, за да се реагира в реално време инцидентите да бъдат предотвратени. Освен от търсачи на силни усещанията емблемата на Бургас се използва и от хора, решили преднамерено да сложат край на живота си

За спазване на общинските наредби по принцип следят от Управление при кризи, обществен ред и сигурност /УКОРС/, известни повече като общинска полиция. Те разполагат с патрулни екипи от по двама души, които през лятото са съсредоточени в района на Морската градина и по-специално в пространството около Моста, за да следят за нарушения. Обикновено се случва така, че след смъртни случаи, като тези от последните три дни, контролът се затяга, но впоследствие oтново бива занижен. 

В същото време спасителите, които се намират по морския плаж, нямат възможност да реагират, тъй като инцидентите се случват навътре в морето. През последните години те също така се оплакват, че на практика нямат никакви правомощия и не могат да спорят с плажуващите, които отказват да спазват техните разпоредби. Това важи най-вече за влизане в морето при червен флаг, което е изключително опасно и носи риск и за самите спасители, когато се наложи да вадят някой удавник. 

Лятото тепърва започва, както и периодите с мъртво вълнение, които обикновено взимат най-много жертви. Всичко това налага по-строги мерки и най-вече затягане на контрола на тяхното изпълнение. Много е важно гражданите също да бъдат отговорни и да спазват правилата, които са наложени в интерес на тяхната безопасност. 

Ясна е самоличността на удавилия се след скок от Моста в Бургас

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Защо не се спазва забраната за скокове от Моста в Бурга… […]

trackback

[…] на Община Бургас на запитване на Искра.бг във връзка с зачестилите инциденти и това кой и по какъв начин осъществява контрола над […]

БУРГАЗЛИЯ
БУРГАЗЛИЯ
3 месеци по-рано

По коя нормативна уредба, служител на това нещо УКОРС може да изисква документ за самоличност, да установява такава и да предприема съответните действия при невъзможност да се установи? Господа и госпожи общински съветници на мястото на тоя УКОРС направете Общинска полиция, която ще има пълнитеправомощия по ЗМВР. Такива звена има в по-големите градове в страната и повярвайте същите действат безупречно.