Съвет към австралийците: Посетете тези забележителности в България, Германия, Испания и още 7 страни

6
1923
Мъж с куфар
Мъж с куфар. Снимка: Pixabay

Европа има изключително добре утъпкана пътека от оправдано популярни атракции. Но отвъд Лувъра, Берлинската стена и каналите във Венеция се крият съкровища, до които повечето австралийци не се доближават. Това пише местният ежедневник „Sydney Morning Herald“, като добавят, че тези, които се отправят към другия край на света и искат да видят нещо различно, трябва да посетят тези 10 забележителности:

1. Крепостта Царевец

Велико Търново, столицата на средновековна България, е невероятно красив град с исторически сгради, разположени по хълмове и сгушени в примките на река Янтра. На върха му се намира крепостта Царевец, която е бившо седалище на царете и само по себе си – малък град. Стените, работилниците и църквите оживяват във вечерно светлинно и звуково шоу.

Крепост "Царевец"
Крепост „Царевец“. Снимка: Архитектурно-музеен резерват „Царевец“

2. Куршската коса

Разположена между Литва и руския ексклав Калининград, 98-километровата Куршска коса разделя бавна лагуна от Балтийско море. Спокойно място с гори, малки селца и широки пясъчни дюни, тя е само половин километър широка на места, но все пак е достатъчно голяма, за да приеме привидно милиони корморани и сиви чапли. За посетителите привлекателността се крие в мечтаното безвремие – то е някъде сред природата.

3. Квартал „Ар Нуво“

Латвийската столица има феноменално висока концентрация на сгради в стил „ар нуво“, много от които се скупчват около улицата „Алберта“ и улицата „Елизабетес“. Голяма част от над 800-те радости на града в стил „ар нуво“ идват с любезното съдействие на плодовития архитект Михаил Айзенщайн, който украсява сградите си с плодове, цветя и лица. Центърът за наследство в стил „Арт Нуво“ в Рига разглежда както елементите на дизайна, на които трябва да обърнете внимание, така и леките разлики в стиловете.

4. Дефилето на река Дунаец

Дефилето на река Дунаец в планината Пиенини е част от границата между Полша и Словакия. И в тази част на света вярват, че границите са за рафтинг. В слънчев ден лекото 18-километрово рафтинг пътуване през дефилето на традиционен дървен сал е едно от най-щастливите дейности, които можете да си представите.

5. Цолферайн

До голяма степен игнорираният регион Рур в Германия е пълен с увлекателно трансформирани индустриални обекти, но Цолферайн в Есен е може би най-впечатляващият. Огромната бивша въглищна мина и коксов завод е домакин на Рурския музей, който е за културната и геоложката история на региона. Но има и Red Dot Design Museum – представящ триумфи на дизайна вътре. Има плувен басейн и ледена пързалка, притиснати сред тромавите индустриални машини.

Цолферайн
Цолферайн. Снимка: Pixabay

6. Пустинята Табернас, Испания

Австралийците са склонни да виждат в Испания единствено парти градовете, но пренебрегнатият югоизточен ъгъл е дом на единствената пустиня в Европа. Това е изключително живописно място за шофиране, с пусти земи в американски стил, на които да се възхищавате. Този пейзаж помогна пустинята да се превърне в изключително популярно място за заснемане на уестърни от 60-те и 70-те години на миналия век, в това число и – Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход , Лорънс Арабски и Игра на тронове.

7. Замъкът Корвин, Румъния

Замъкът Бран в Румъния привлича доста внимание поради непроверените си връзки с Дракула, но замъкът Корвин на запад е по-впечатляващ. Архитектурно той размива границите между готика и ренесанс, с оранжевите кули с шапки на вещици, извисяващи се към небето от местоположението му на хълма. Влезте вътре и ще получите разкошни мраморни зали и разкази за затвора на Влад Цепеш.

Замъкът Корвин
Замъкът Корвин. Снимка: Pixabay

8. Национален парк „Тара“

В планините на Западна Сърбия, Националният парк „Тара“ е място с гъсти гори и мечки. Тук можете да се направи пътуване с кола, да се снимате край каньона на Дрина или да посетите манастира Рача. Но по-удовлетворяващо е да ходите на пешеходен туризъм или да карате колело, след което да се разхладите с плуване в ограденото с планина езеро Перукач.

9. Охридско езеро

На границата между Албания и Северна Македония, Охридското езеро отдавна е бюджетна дестинация за хората на Балканите. По-голямата част от него е в македонската страна, като град Охрид е осеян с множество кафенета, сервиращи великолепно евтина бира. На по-здравословно ниво има сладки заливни плажове около езерото, плюс няколко фотогенични православни църкви и манастири на планински фон.

10. Ждрело Винтгар

Словенското езеро Блед наистина е попаднало в европейските туристически маршрути, но близкото ждрело Винтгар е може би по-зрелищно. Прорязвайки 1,6 километра през Юлийските Алпи със стръмни стени с височина до 100 метра, ждрелото се образува около река Радовна, която радва с поредица от водопади и бързеи. Дървена алея с галерии за гледане е изградена през дефилето.

Съвет към албански туристи: Посетете Унгария, Полша или България, ако сте с ограничен бюджет

 

Абониране
Известие от
guest

6 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Съвет към австралийците: Посетете тези забележителнос… […]

trackback

[…] Съвет към австралийците: Посетете тези забележителнос… […]

trackback

[…] Съвет към австралийците: Посетете тези забележителнос… […]

trackback

[…] Съвет към австралийците: Посетете тези забележителнос… […]

trackback

[…] Съвет към австралийците: Посетете тези забележителнос… […]

trackback

[…] Съвет към австралийците: Посетете тези забележителнос… […]