Зърнопроизводители от Лудогорието предлагат да се въведе система за известяване на пожарите

0
1515
Работната среща
Работната среща. Снимка: Областна администрация- Разград

Тази седмица в Областна администрация-Разград се проведе среща по инициатива на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието /СЗЛ/. На нея присъстваха зам.-областният управител Ивелина Игнатова, членове на СЗЛ, представители на общините от област Разград, представители на горските стопанства от региона, Емилиян Станев – директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ОДПБЗН/ в Разград, Иван Игнатов – зам.-директор на Областна дирекция на МВР /ОДМВР/ Разград, Станимир Станев – началник отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Разград.

Целта на срещата бе да се набележат мерки за своевременно предотвратяване и ограничаване на вече възникнали пожари, чрез координация, взаимодействие и изграждане на механизъм за съвместна работа на всички, имащи възможност да помогнат при тяхното локализиране и гасене.

За месец юни, регистрираните произшествия в ОДПБЗН-Разград са 58, като 30 от тях са пожари, основно причинени от запалването на сухи треви и отпадъци, съобщи комисар Емилиян Станев.

Мариела Йорданова, представител на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието, заяви, че те настояват да се възстановят инструктажите и проверката на техниката на всички, които участват в жътвата на пшеницата от служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Според промени в нормативната уредба, това тяхно задължение е отпаднало. Стана ясно, че земеделците по места не са известени своевременно за възникнали пожари в землищата, където упражняват своята дейност и докато се включат със селскостопанска техника в ограничаването на пожара, щетите вече са нанесени. Тяхното мнение е, че е необходима система за оповестяване на населението в малките населени места. При някои случаи пожарът за изключително кратко време се прехвърля от полето в населеното място. СЗЛ предлагат още да се направи регистър, кой земеделец с каква техника разполага в съответното населено място, за да е ясно кой може да окаже съдействие при полски пожар.

На представителите на СЗЛ бе предложено да изготвят писмено своите предложения до Областния управител и те да бъдат включени в Наредбата за обявяване на пожароопасния сезон за следващата година.

Колко е дълъг животът на панелните блокове в България и как може да се удължи?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments