Министерство на земеделието обяви как да подадете сигнали за корупция и измами в земеделските проекти

1
258
Земеделец
Земеделец. Снимка: Държавен фонд "Земеделие"

До момента в Министерството на земеделието няма подаден нито един сигнал за нередности, свързани с изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Във Фонд „Земеделие“ има само един сигнал, който подлежи на проверка. Той е насочен срещу кандидат по процедурата „Инвестиции“ в „Технологична и екологична модернизация“.

В момента експертите проучват дали има достатъчни основания сигналът да бъде предаден на Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ в Министерството на вътрешните работи за допълнителна проверка. Това е първият случай на потенциални нередности, който се разглежда във Фонда „Земеделие“.

От двете институции съобщават, че хората могат да подават сигнали за измами, корупция или конфликт на интереси при кандидатстването и изпълнението на проектите. Сигналите могат да бъдат подавани по различни начини: устно, писмено на хартия или по електронна поща. Специални форми и бутони за подаване на сигнали са налични на страниците на Министерството на земеделието и Фонд „Земеделие“.

При подаването на сигнал е желателно да се посочат следните данни:

– Име на подателя /опционално/
– Подробно описание на забелязаната нередност
– Име на изпълнителя на проекта
– Телефон за обратна връзка

Сигналите могат да бъдат и анонимни. Това няма да повлияе на извършването на проверка по случая, уверяват институциите. На сайтовете на Министерството на земеделието и Фонд „Земеделие“ са посочени и телефони, на които може да се подаде устен сигнал при наличие на информация за нарушения.

До момента само един човек се е възползвал от възможността да подаде сигнал за нередности. Въпреки ниския брой на подадените сигнали, институциите подчертават, че всеки сигнал ще бъде разгледан и проверен с нужната сериозност.

Министерство на земеделието удължава срока за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments