Фестивал „Музите“ събира млади творци от цял свят в Созопол

0
199
Фестивал „Музите“
Фестивал „Музите“. Снимка: Община Созопол

Заместник-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов откри 18-то издание на Международния младежки фестивал-конкурс на изкуствата „Музите“. В словото си той подчерта значимостта на фестивала за града:

„За пореден път Созопол е изпълнен с толкова много положителна енергия, талант, радост и красота. Този фестивал стана традиционен и вече се отъждествява със Созопол. Щастлив съм да видя толкова много хора и усмивки. От името на кмета Тихомир Янакиев искам да посрещна всички с „Добре дошли!“. Успех на фестивала! Фестивалът „Музите“ е открит!“

Заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина /ИАБЧ/ Дилайла Михайлова също изрази своето удовлетворение от подкрепата на фестивала:

„Фестивалът е един от най-пъстрите в България. За нас е чест, че Агенцията го подкрепя и има възможност да участва в това събитие. Тук се срещат млади таланти от българските общности по света и от чужбина, сплотявайки културите на различните народности. В тези кризисни и тежки времена организирането на такова събитие е много трудно, но и много необходимо, защото човек трябва да съхрани духовното в себе си чрез изкуството. Всичко това се прави в името на децата. Бъдещето са те. Тук ще се срещнат талантите, красотите на тези деца.“

Директорът на фестивала Христина Кръстева приветства гостите и участниците с топли думи:

„За осемнадесета поредна година Фестивал „Музите“ гостува в Созопол. Това е столицата на фестивала, неговият дом. От името на Сдружение „Музите“ ви приветствам с добре дошли. Пожелавам попътен вятър, вдъхновяващи моменти и незабравими преживявания в прекрасния град Созопол.“

На откриването присъстваха представители на образователни и културни институции от Кувейт, Палестина, Босна и Херцеговина, Молдова и Словения. Участниците преминаха с пищно шествие по улиците на Созопол, а летният театър „Аполония“ беше препълнен с желаещи да се потопят в магията на различните таланти.

Фестивалът продължава от 5 до 15 юли, разделен на пет дневни сесии, и включва над 1000 участници между 5 и 35 години от 12 държави, включително Естония, Испания, Латвия, Словакия, Румъния, Русия, Франция, Индонезия и други. Българските участници са представители на 20 града в страната. Участват ансамбли, солисти от училища по изкуства, академии, школи, студиа, културни центрове, деца и младежи в неравностойно положение и гостуващи професионални творци. Фестивалът представя различни форми на изкуството – танци, музика, театър, изобразително и приложно изкуство, фотография, художествена литература и кино.

Сред акцентите в програмата са плажна фиеста с кубинския танцьор Ерик Моралес, киноуъркшоп с Елена Табанова, най-дългото хоро на музите на плажа в Созопол с Марина Банкова и литературен уъркшоп със Здравка Евтимова.

Наградите тази година ще бъдат раздадени в две категории – „Танцово изкуство“ и „Театър“. Международният младежки фестивал-конкурс „Музите“ се осъществява под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, с партньори Изпълнителната агенция на българите в чужбина, Европейската асоциация на фолклорните фестивали и Народното читалище „Отец Паисий“.

Болка в сърцето: Кога е тревожен симптом и кога е следствие на стрес?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments