Днес са два големи християнски празника: Вижте на този ден кой празнува

0
137
Църква
Църква. Снимка: Община Ямбол

Българската православна църква днес чества два значими празника – деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница, позната още като Деня на всички български светии.

Света Неделя, родена в християнско семейство в Никомидия /днешен Измит, Мала Азия/, е израснала по време на управлението на римския император Диоклетиан. Тя е получила името Кириаки, което на гръцки означава „Господен ден“, тъй като се е родила в неделя. През XIV век патриарх Евтимий съставя житието ѝ и превежда името ѝ на български като Неделя.

По време на управлението на българските царе Асеневци, мощите на Света Неделя били пренесени в Търново, тогавашната столица на Второто българско царство. След падането на царството под османска власт, следите на мощите се губят.

През 1954 г. Св. Синод на Българската православна църква постановява, че Втората неделя след Петдесетница ще бъде обявена за Ден на всички български светии. Това е една от първите значими инициативи на Българската патриаршия след нейното възстановяване на 10 май 1953 г. По този начин църквата отдава почит на всички българи, които са посветили живота си на Христовата вяра и са допринесли за духовното развитие на нацията.

В чест на празника Патриарх Даниил ще отслужи Св. литургия в катедралния храм „Св. великомъченица Неделя“ в София. В църквата „Света Неделя“ в Пловдив също ще отбележи своя храмов празник. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейската света литургия от 09:00 часа. Храмът в Пловдив, построен в началото на XVII век, е важен духовен център за града и региона.

На този ден имен ден празнуват всички с имената Неделя, Недялка, Недялко и други производни. Празникът е повод за много българи да се съберат със своите близки и приятели и да отбележат деня с радост и благодарност.

„Ние, потребителите“: Нарушават ли закона такситата, когато не връщат ресто?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments