Първа успешна планинска мисия: Медицинският ни хеликоптер спаси пострадал на връх Ботев

1
141
Медицински хеликоптер
Медицински хеликоптер. Снимка: МТ

На 7 юли 2024 г. България Хели Мед Сървиз /HEMS Bulgaria/ постигна значим успех, като проведе първата си мисия за спешна медицинска помощ в планински условия. След подаден сигнал от Планинската спасителна служба /ПСС/ капитаните Огнян Янков и Велин Андреев изпълниха полет за оказване на спешна помощ в района на връх Ботев. Пострадалият беше транспортиран до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Медицински хеликоптер
Медицински хеликоптер. Снимка: МТ

„Това е първа реална HEMS мисия в планински условия“, споделиха от екипа на HEMS Bulgaria. Специални благодарности бяха изразени към Планинската спасителна служба за ползотворното сътрудничество, както и към медицинския екип на борда на хеликоптера, включващ д-р Тина Димитрова и медицинска сестра Теодора Ардалска.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков коментира мисията и съобщи още добри новини:

„Вече се изпълняват мисии на HEMS и в планината, но има и друга важна новина! През идната седмица започва основен ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, където от края на октомври месец ще влезе в експлоатация и дежурство оперативна база Сливен. Хангарът ще бъде модернизиран по най-съвременните изисквания за HEMS, както и ще бъде лицензирана оперативната база там. България Хели Мед Сървиз са истински професионалисти и се надявам, че вече всички осъзнават каква е философията на тяхната дейност.“

Тази първа успешна мисия в планински условия демонстрира не само техническите възможности на HEMS Bulgaria, но и готовността им да реагират в критични ситуации, предоставяйки спешна медицинска помощ на най-високо ниво.

Дар от природата: Тайните на един плод за силен имунитет и защита от рак

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments