Уникална екопътека за наблюдение на птици: Кметът на Русе Пенчо Милков откри новата атракция

Събитието бе уважено от кмета Пенчо Милков

0
240
Екопътека в Русе
Екопътека в Русе. Снимка: Община Русе

Десетки граждани се събраха в неделния ден под хижа „Приста“ за откриването на новата „Пътека на авлигата“. Събитието бе уважено от кмета Пенчо Милков, заместника му Енчо Енчев и директора на ОП „Паркстрой“ Николай Кънчев.

Инициативата е част от проекта „Здраве за парк Приста“, организиран от група доброволци със съдействието на Община Русе. Проектът е подкрепен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и най-голямата социално отговорна инициатива на хранителна верига магазини „Ти и Lidl за нашето утре“.

„Искам да благодаря на Община Русе за подкрепата. След активната намеса на общинските предприятия „Паркстрой“ и „Комунални дейности“, местността изглежда по съвсем различен начин“, сподели организаторът на събитието Албена Милкова. Кметът Пенчо Милков приветства участниците и поздрави доброволците за тяхната идея и реализацията ѝ.

„От няколко години облагородяваме парковите площи в Русе и околностите, и в дългосрочен план имаме намерение да се погрижим и за парк „Приста“, като той трябва да има устойчив модел за поддръжка. Относно новата пътека – оказва се, че в местността, освен наличието на доста голям брой авлиги, има и над 80 вида птици, и се надявам всички, които ще спортуват или отдъхват тук, да научат и много нови неща“, заяви Милков.

След откриването на пътеката присъстващите имаха възможност да се включат в организирано наблюдение на птици, като обикновен пчелояд, сива чапла, речна чайка и различни видове лястовици, проведено от Ruse Bird Walks. Интерес предизвикаха поставените QR кодове на указателната табела, които при сканиране възпроизвеждат звуците на различни видове птици в парка.

Програмата на събитието включваше игри по ориентиране с карта и награди за най-активните участници. В близост до сцената, на която в миналото се провеждаше фестивалът „Златната гъдулка“, беше обособена пикник зона с пет дървени маси и пейки, поставени от организаторите. Импровизирани пейки бяха разположени и по протежение на самата пътека.

„В бъдеще планираме да почистим и стъпалата до сцената, които водят до алея на билото на хълма, свързваща местността с хижа „Приста““, добави Албена Милкова.

Днес са два големи християнски празника: Вижте на този ден кой празнува

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments