Тексас се подготвя за урагана Берил

Ураганът Берил е безпрецедентна буря

0
89
Ураган Берил в очакване да премине през Тексас, САЩ
Ураган Берил. Снимка: Facebook

Американският щат Тексас се подготвя за пристигането на бурята Берил, която отново се превърна в ураган, посочват от Националния център за ураганите. Синоптиците прогнозират, че бурята може да доведе до разрушителни ветрове, бурни вълни и до 25 см дъжд, когато достигне сушата рано в понеделник местно време.

Някои от най-големите пристанища в щата бяха затворени по време на подготовка, докато жителите бяха предупредени за масови прекъсвания на електрозахранването. Заради Берил загинаха най-малко 10 души в Карибите, преди да бъде понижен до тропическа буря, когато удари полуостров Юкатан в Мексико, припомня „BBC“.

Повече от милион тексасци бяха поставени под предупреждение за ураган преди пристигането на бурята. Очаква се той да стигне до сушата между градовете Галвестън и Корпус Кристи, евентуално достигайки ниво от категория 2, което означава, че може да има ветрове със скорост до 177 км/час.

Властите казват, че въпреки че може да не е толкова силен, колкото е бил в Карибите, той все пак може да причини масови прекъсвания на електрозахранването и смущения в Тексас, чак навътре в град Хюстън.

Директорът на Националния център за ураганите на САЩ Майкъл Бренан предупреди живеещите по пътя на Берил да намерят безопасно място до понеделник, „тъй като опасните условия ще продължат дори след преминаването му“.

„Има много значителен риск от внезапни наводнения по крайбрежието на Тексаския залив, източен Тексас, регион АркаТекс /Арканзас-Тексас/. /…/ Не пренебрегвайте тази много сериозна буря“, призова изпълняващият длъжността губернатор Дан Патрик.

Всички пристанища на Корпус Кристи, Хюстън, Галвестън, Фрийпорт и Тексас Сити са затворени, което означава, че може да има временно спиране на износа. Ограничени са всички движения на кораби и товарни операции.

Окръг Рефугио, северно от Галвестън, в събота издаде предупреждения за задължителна евакуация – посочвайки като причини ограничения капацитет на персонала на службите за „Спешна помощ“, празничния трафик на 4 юли и отслабената инфраструктура на района от урагана Харви през 2017 г.

Междувременно окръг Нуесес нареди задължителна евакуация на посетителите и силно насърчи местните също да напуснат района.

Повече от 2000 екипа за „Спешна помощ“ са готови да се справят с последствията от Берил, обяви Патрик, включително членове на Националната гвардия на Тексас.

Според американския сайт за прогнози AccuWeather урагани от този вид, падащи на сушата, са рядкост за Тексас през юли. Очаква се Берил да се придвижи през централните американски щати, включително Мисисипи, по-късно през седмицата.

Ураганът Берил е безпрецедентна буря – на този етап се превърна в най-ранния ураган от пета категория, регистриран някога. Той вече остави следа от опустошение в Карибите – удари особено силно острови, включително Сейнт Винсент и Гренадини, Майро и Юниън и Гренада. Бурята също беше една от най-мощните, връхлитали някога Ямайка и остави стотици хиляди хора без ток.

Берил донесе проливен дъжд в туристическите горещи точки Канкун и Тулум в южно Мексико. Не се съобщава за големи щети, но силните ветрове повалиха дървета и предизвикаха прекъсвания на електрозахранването.

Въпреки че е трудно да се припишат специфични бури на изменението на климата, тъй като причините са много, изключително високите температури на морската повърхност се разглеждат като ключова причина за толкова мощния ураган Берил. Това е първият ураган за сезона на 2024 г. в Атлантическия океан, но Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ предупреди, че през Северния Атлантик може да преминат до седем големи урагана тази година – спрямо средно три за сезон.

Съвет към австралийците: Посетете тези забележителности в България, Германия, Испания и още 7 страни

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments