Горещото лято доведе до червен код за опасност от пожари в 16 области в България

2
223
Пожар на тревиста местност край кв. "Банево" в Бургас
Пожар край кв. "Банево". Снимка: Димитър Стоянов, Facebook

Високите температури и липсата на дъждове с някои области от началото на месец юли очаквано доведоха до червен код за опасност от пожари . Предупреждението от първа степен днес е в сила за територията на 16 области в страната.

Хората в областите Бургас, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сандански, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол трябва да бъдат изключително внимателни и да спазват някои основни правила. 

Съвети при висока опасност от пожар

Когато е обявен червен код за пожароопасност, трябва да се избягва използването на огън на открито, включително паленето на огън за пикници, изгарянето на отпадъци и други дейности. Същото важи и за пушенето в горски и тревисти райони. Необходимо е да се спазват противопожарните разпоредби, да се следят местните забрани и указания на пожарната и други компетентни органи.

Важно е да се внимава с източниците на огън и топлина, включително машини, които могат да предизвикат искри, както и употребата на газови и електрически уреди на открито. На най-рисковките места трябва да се осигури необходимата противопожарна екипировка като кофи с вода, пясък и противопожарни одеяла, както и пожарогасители и градински маркучи.

Хората трябва да избягват паркирането на превозни средства в сухи тревисти области, тъй като автомобилите могат да предизвикат пожари поради горещите ауспуси и искри. Трябва да се проверят електрическите кабели и съоръжения на открито, за да се уверят, че те са в добро състояние и не представляват риск от възникване на пожар. Не е препоръчително и използването на пиротехнически изделия като фойерверки и сигнални ракети.

Гражданите трябва да съобщават за подозрителни дейности, които могат да предизвикат пожар, на компетентните органи. Необходимо е да се следят метеорологичните прогнози и указанията на властите за актуална информация за пожарната обстановка.

Времето остава сухо и горещо 

Днес също така в сила е жълт код за опасно високи температури за територията на цялата страна. От Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ съобщават, че максималните температури ще бъдат между 33 и 38 градуса

Синоптиците допълват, че през следващата седмица не се очакват валежи, което означава, че опасността от пожари ще остане висока. 

Месечната прогноза показва, че през второто десетдневие по-голяма е вероятността за слънчево и сухо време. Не е изключено в отделни дни да има и изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони. Температурите ще се повишат и отново се очаква да бъдат по-високи от обичайните.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да останат сравнително високи. През първите дни от периода има по-голяма вероятност за валежи, придружени с гръмотевици на повече места в страната. Относително по-малка е вероятността за валежи от средата на второто десетдневие до края на месеца.

Предизвикателство в образованието: Недостиг на учители по четири важни предмети

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments