Въвеждат нови правила и ограничения за събирачите на кредити

1
1540
Кредит
Кредит. Снимка: Freepik.com

Министерският съвет внесе в парламента Закон за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на кредити, който въвежда нови правила и изисквания за събирачите на дългове. Целта е да се осигури максимална защита за правата и интересите на кредитополучателите. Законът налага задължения за купувачите на кредити да възлагат обслужването на придобитите вземания на специализирани лица, които притежават необходимите знания и умения за качественото и добросъвестно изпълнение на дейността.

Преодоляване на липсата на ясни механизми за обслужване на кредити

С въвеждането на новите задължения се преодолява съществуващата липса на ясни механизми за проследяване на дейностите по обслужване на кредити след придобиването им. Това адресира проблема с прилагането на различни практики за събиране на вземания, които могат да доведат до нееднакво третиране на кредитополучателите и накърняване на техните права и законни интереси.

Задължения за купувачите на кредити и обслужващите лица

Купувачите на кредити и обслужващите лица са задължени да изпълняват своите задължения добросъвестно и професионално, като третират справедливо кредитополучателите. Информацията, която предоставят на длъжника, трябва да бъде ясна, разбираема и коректна, като се забранява предоставянето на заблуждаваща информация.

Ограничения върху събирачите на дългове

Новият закон налага ограничения върху събирачите на дългове, включително:

  • Забрана за телефонни обаждания към длъжниците в периода от 20:00 до 07:00 часа, както и в почивни и празнични дни.
  • Забрана за контакт с лица, срещу които вземането не е прехвърлено.
  • Забрана за поставяне на уведомления и информация за дълга на потребителя на обществени места.

Забрана за прилагане на агресивни търговски практики по смисъла на Закона за защита на потребителите.

Комуникация и жалби

Комуникацията между купувачите на кредити и длъжниците трябва да се осъществява по телефона или чрез електронна поща, адресирана лично до длъжника. Освен това, трябва да се осигури възможност длъжникът да посети офиса на обслужващата фирма по своя инициатива.

Обслужващите лица са длъжни да предвидят процедура за подаване и разглеждане на жалби от длъжниците, като информацията за процедурата трябва да е ясно видима и достъпна в офиса и на уебсайта на фирмата.

Санкции за нарушения

За лицата, които не осигурят справедливо и етично третиране на кредитополучателите, са предвидени санкции. Размерът на имуществените санкции варира от 20 000 до 40 000 лв., а при повторно нарушение – от 40 000 до 80 000 лева.

Промени в други закони

Законът за кредитите за недвижими имоти на потребители също претърпява промени. Преди принудително изпълнение, кредиторите трябва да приложат мерки за преструктуриране на кредита, като пълно или частично рефинансиране, удължаване на срока на кредита, промяна на лихвения процент и други.

В Закона за частните съдебни изпълнители се въвеждат изисквания за комуникация с длъжниците и предоставяне на информация за плащанията и остатъка от задълженията.

Тези нововъведения целят да подобрят защитата на кредитополучателите и да осигурят по-етично и прозрачно третиране на дълговете.

Евгений Кънев: Дали решението на Макрон за предсрочни избори не е бил „Камерън момент“?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Въвеждат нови правила и ограничения за събирачите на к… […]